Een rotsvast geloof in de Vlaamse biotech

Hij maakte een paar weken geleden de overstap naar biotechbedrijf en beursganger Galapagos. Voor iemand met een ‘eeuwige carrière’ bij Janssen Pharmaceutica kan dat tellen. Helemaal onverwacht was de stap niet: Staf Van Reet is al een jaar voorzitter van FlandersBio.

Staf Van Reet (60) blikt tevreden terug op de voorbije maanden. Zijn belang voor de Vlaamse biotechnologie is alleen maar gegroeid. De man die na de pensionering van dokter Paul Janssen een tijd Janssen Pharmaceutica leidde en daarna voor Johnson & Johnson op zoek ging naar interessante investeringsmogelijkheden, heeft sinds kort helemaal gekozen voor de opwindende biotechwereld. Bij Galapagos Genomics is hij nu vice-president Ontwikkeling. Daarnaast speelde hij het afgelopen jaar een sleutelrol in de uitbouw van een Vlaamse biotechcluster, als voorzitter van de beroepsvereniging FlandersBio.

“Ik ben tevreden dat we onze doelstellingen hebben bereikt,” zegt Van Reet. “FlandersBio telt nu zo’n zestig leden, waarvan er goed veertig pure biotech- bedrijven zijn. Ondertussen hebben we met Els Vanheusden ( nvdr – voormalig CEO van Pharma DM) ook een operationele directeur aangetrokken.” De belangengroepering heeft een website en organiseert bijeenkomsten voor CEO’s, CFO’s en personeelsmanagers van de clusterbedrijven. De bedoeling: informatie uitwisselen over bepaalde aspecten van deze groeinijverheid. Van Reet: “Vooral om de kleinere bedrijven te laten genieten van informatie die al bij grotere spelers aanwezig is. Daarom is het belangrijk dat een groot bedrijf als Janssen Pharmaceutica ook lid is van FlandersBio.”

Het draait bij FlandersBio niet alleen om kennisuitwisseling. Een rondvraag over de grootste knelpunten in de sector bracht aan het licht dat de financiering een heikel punt blijft. “Er is vooral een gebrek aan zaaikapitaal. Business angels hebben weinig interesse voor de sector. Het intense netwerk kan dat eventueel compenseren,” hoopt Van Reet.

Er waren natuurlijk al twee andere beroepsverenigingen voor de biotechnologie: de Belgian Biotech Association en Belgo Biotech. Volgens Van Reet wist FlandersBio zich een plaats te verwerven door meer op het regionale te mikken. “Daardoor is het contact intenser, want het loopt ook verder buiten de officiële meetings.”

De clustergedachte is een nobel streven, maar is Vlaanderen gewoon niet te klein? “We zien duidelijk de trend en de wenselijkheid om over de landsgrenzen te werken,” geeft de topman toe. “Een samenwerking hoort tot de mogelijkheden, maar we willen eerst zelf op het regionale niveau tot een solide actie komen. Pas dan kunnen we voldoende gewicht in de schaal leggen van een transnationale cluster.”

R.B.

“Business angels hebben weinig interesse voor de biotechwereld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content