EEN REVOLUTIE ONDER WERKGEVERS

Urbain Vandeurzen is de nieuwe voorzitter van Voka. Hij staat bekend als een doordouwer. Hij heeft dan ook een ambitieus plan voor de Vlaamse werkgeversvereniging. “We hebben een diepgaande transformatie nodig van ons omgevingskader en onze bedrijfsactiviteiten,” zei hij tijdens zijn inaugurale rede. Vandeurzen wil de transformatie van de grote sectoren zoals automobiel en chemie versnellen. Hij wil de troeven van Vlaanderen (logistiek bijvoorbeeld) moderniseren en doelgerichter promoten. En hij wil banen creëren in nieuwe technologieën en nieuwe diensten.

Het is een nieuw en fris geluid van Voka, dat sinds de alliantie met de kamers van koophandel uitmuntte in het rondsturen van berichten over allerlei lokale wissewasjes. In die alliantie hadden de kamers de overhand genomen en het vroegere VEV naar omlaag getrokken. Nu zet Vandeurzen Voka weer op de kaart met een ambitieus macro-economisch plan, dat doet terugdenken aan het verleden toen het VEV bevlogen werkstukken maakte.

Het oude VEV is terug. Ja, maar… Het oude VEV was een beetje een vrijblijvende zweeppartij. Een stuurmeester aan de wal die steeds wist hoe het moest, maar verder weinig verantwoordelijkheid had om het ook te doen. Dat is veranderd. De toegenomen bevoegdheden van de regio hebben Voka tot een meer betrokken sociale partner gemaakt. Het is zeker waar dat in de afgelopen twee jaar Voka achter de schermen meer gedaan heeft dan lokale wissewasjes op tafel leggen. Maar de teneur is nu duidelijk anders. Vandeurzen wil met Voka de forcing voeren. En het lijken geen loze woorden. Voor dit project worden financiële middelen voorzien, extra mensen aangetrokken en andere vrijgemaakt.

Vandeurzen wil dit programma samen met de sectoren realiseren. Zijn voorganger Ludo Verhoeven zei in een afscheidsgesprek met De Tijd dat Voka prioritair wil samenwerken met Agoria. Een dag later aanvaardde Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen de uitnodiging. De sectoren worden met de grote trom langs de voordeur binnengelaten. En dat terwijl de kamers van koophandel bij de vorming van Voka de sectoren in de achtertuin hadden geparkeerd.

Vandeurzen speelt hoog spel. De afkeer van de kamers voor de sectoren was groot. In de sectoren spelen de grote bedrijven een meer dominante rol. Wanneer Voka de banden aanhaalt met hen, dreigen de lokale wissewasjes van de kamers – die voor de veelal kleinere ledenbedrijven best belangrijk zijn – weer in de verdrukking te raken.

De samenstelling van het bestuurscomité dat het programma van Vandeurzen moet realiseren, is veelbetekenend. Het bestaat uit de acht kamervoorzitters (niet de gedelegeerd bestuurders) en acht ondervoorzitters, op één uitzondering na zwaargewichten uit grote bedrijven als KBC, Ter Beke, BASF en Barco.

Vandeurzen is ook visionair in zijn alliantie met de sectoren. Hij drukt erop dat het in zijn ambtsperiode alleen gaat om een concrete samenwerking. Structurele aanpassingen zijn voor later. Omdat hij weet dat dit de zaak vertraagt, en het programma heeft voorrang op de structuren. Maar zijn opvolger zal er wel werk van maken. Voka weet immers dat als straks de regionale cao’s werkelijkheid worden (en die zullen bij een regionalisering van het arbeidsmarktbeleid alweer dichterbij komen), de organisatie niet zonder de sectoren kan om een volwaardige sociale partner te zijn.

Guido Muelenaer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content