Een prins aan het roer

De Britse prins Andrew, Duke of York, is nu ook kapitein van St.-Andrews.

De nieuwe kapitein van de Royal and Ancient Golf Club van St.-Andrews, de 234ste al, is niemand minder dan de Duke of York, ook bekend als prins Andrew van Engeland. Hij kan handicap 6 voorleggen (bij de Royal Liverpool GC) en heeft nogal last van de zenuwen als hij speelt, zo vindt hij zelf. Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de club heeft prins Andrew nu het kapiteinschap van de Royal and Ancient Golf Club (R & A) aanvaard.

“Ik weet perfect wat nu van mij wordt verwacht”, verklaarde hij onlangs in The Times. “Opkomen voor de golfsport en de 250ste verjaardag van de R & A promoten. En natuurlijk had ik nooit dit mandaat gekregen als ik een anonieme golfspeler was geweest. Maar als lid van de koninklijke familie ligt hier een rol voor mij weggelegd.”

De prins heeft zich altijd ingespannen om de golfsport bij de jeugd te promoten. Hij probeert een omkadering voor de besten te krijgen (het Britse universitaire systeem heeft nu ook beurzen, naar het Amerikaanse voorbeeld) en ijvert ervoor om die jonge mensen ook op de golfbaan te houden zodra ze in het professionele leven stappen. Dat alles in een niet-professioneel kader, uiteraard.

De prins was jarenlang lid was van een commissie die het statuut van de amateur op de R & A bepaalt en is een tegenstander van de technologische vlucht die de golfsport neemt.

“Op St.-Andrews zet men de tee voor de afslag almaar verder,” zegt de prins. “We moeten zo snel mogelijk een consensus vinden tussen alle betrokken partijen, anders komen de oudste en meest gereputeerde parcours in gevaar. Dit is een discussie die we zo snel mogelijk moeten voeren.”

De Old Course van St.-Andrews, die de British Open 2005 organiseert, begint ondertussen met grote werken aan het terrein, dat langer moet worden: er komen zeven nieuwe tees en de totale afstand neemt toe van 7115 yards (gemeten tijdens de Open 2000) tot 7275 yards. Zo wordt de veertiende hole verlengd tot 616 yards.

“Maar we willen geen paradijs worden voor jongens die graag zo hard mogelijk meppen,” zegt Peter Dawson, secretaris van de R & A. “In St.-Andrews zullen de fairways trouwens altijd hard zijn, zodat de bal ver kan rollen. Het terrein is nooit zo lang als het lijkt. Sommige traditionele hindernissen zullen opnieuw meespelen. We willen de aard van het terrein onder geen beding veranderen. Wél willen we de spelers verplichten om hun slagen nog beter te analyseren voor ze beslissen wat ze doen. Toen Tiger Woods in 2000 de Open won, was hij op geen enkele van de 72 holes in de bunker gesukkeld. Hij werkte het parcours dan ook af zoals het hoorde. Volgens mij heeft hij daarna trouwens nooit meer zo goed gespeeld in een major.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content