Een pc vanop afstand besturen

Naast uw computer op het werk heeft u misschien nog een extra laptop of pc thuis. Wist u dat er tools bestaan waarmee u al deze machines vanop afstand kunt bedienen?

Het gebeurt wellicht wel eens dat uw baas u vraagt om overuren te doen. Geen probleem, maar dan wel thuis – als de kinderen in bed liggen. Vol goede moed slaat u die avond uw laptop open. Maar wat blijkt? U bent vergeten om de powerpointpresentatie of spreadsheet mee naar huis te nemen. Die bevindt zich nog op de pc op het werk. Geen overuren dus en slechte punten bij uw baas.

Bureaublad op afstand

Wilt u zulke scenario’s vermijden? Overweeg dan een tool als LogMeIn (www.logmein.com). Hiermee kunt u een ‘remote pc’ besturen op eender welke andere computer.

Hoe werkt het precies? Uiteraard dient u zich eerst te registreren en de software te installeren. Zodra dat gebeurd is, kunt u met uw ‘thuiscomputer’ inloggen op de website van LogMeIn. Via uw internetbrowser krijgt u dan het bureaublad van de ‘remote computer’ te zien. Daarop kunt u gewoon werken alsof het uw vertrouwde desktop is. U kunt dus een bestand opzoeken, het mailprogramma openen en het dan doormailen naar uw thuisadres. Over de beveiliging hoeft u zich weinig zorgen te maken: er wordt gebruikgemaakt van het zogenaamde SSL-protocol. De interface is ook beschikbaar in het Nederlands.

Erg handig dus, maar er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan een vlotte werking. Allereerst: de LogMeInsoftware moet geïnstalleerd zijn op de ‘remote pc’. U hoeft de tool niet te installeren op de ‘thuiscomputer’. Maar het mág uiteraard wel, om later ook toegang tot deze machine te krijgen. Een tweede voorwaarde: de ‘remote pc’ mag niet uitgeschakeld zijn (ook niet in slaap- of sluimerstand) en moet verbonden zijn met internet. En dat is niet vanzelfsprekend: er wordt immers vaak verwacht dat u uw pc op het werk afsluit voor u naar huis gaat. Bovendien bestaat de kans dat u problemen ondervindt met de firewall of met de virusscanner. In de – ook Nederlandstalige – support-afdeling op de LogMeInwebsite kunt u echter op zoek gaan naar oplossingen.

Gratis

Hoeveel kost dit alles? Er is de gratis versie LogMeIn Free. Die geeft u de basismogelijkheden, en die zijn volgens ons in heel wat gevallen al voldoende. Daarnaast bestaan er ook te betalen formules met een aantal extra’s. Hiermee kunt u onder meer bestanden rechtstreeks uitwisselen tussen beide computers, zodat u ze niet hoeft door te mailen. Bovendien is de verbinding dan nóg veiliger, en kunt u op afstand printen. Leuk om te weten: als u intekent op de gratisversie, kunt u de Pro-mogelijkheden tijdelijk gratis uitproberen.

Of bent u eerder op zoek naar een tool waarmee u snel even het bureaublad van iemand kunt ‘overnemen’? Bijvoorbeeld om op afstand iets te tonen op zijn computer. Dan is het gratis CrossLoop (www.crossloop.com) een aanrader. Maar ook hier gelden enkele voorwaarden: de software dient op beide computers geïnstalleerd te zijn, en de ‘remote pc’ mag niet onbemand zijn. De gebruiker moet immers toestemming geven. Vergelijkbaar is Teamviewer, dat net als CrossLoop een Nederlandstalige interface heeft en gratis is. Beide tools bieden ook de mogelijkheid om onderling bestanden uit te wisselen. Een handige aanvulling bij LogMeIn Free dus. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content