Een oude vriendschap

Vijay Singh doet alles anders. Hij heeft zelfs een Algerijn als coach.

In de sportwereld zijn er geen grenzen meer. Zeg tegen een voetbalgekke Japanner dat Robert Waseige nu coach is van de Algerijnse nationale ploeg, en hij zal dat interessante informatie vinden. En als een Belgische golffanaat hoort dat Vijay Singh luistert naar de wijze raad van een Algerijnse coach, dan wil hij daar meer over te weten komen. Wat bij deze kan: men leze voort.

Farid Guedra werd geboren in Algiers. Zowel vader als grootvader werkten in de golfclub van El-Mouradia. Zoals een paar van zijn zeer talrijke broers – ze waren thuis met elf kinderen – werd hij er caddie en manusje van alles..

Langzaam maar zeker kreeg hij een ware passie voor het technische aspect van de golfsport en begon hij ook golf te doceren. Zijn broers waren zijn eerste leerlingen, maar Farid groeide snel door en werd eigenlijk heel toevallig profspeler. Gewoon terwijl hij anderen probeerde te tonen hoe het moest, en bijgevolg, hoe goed hij wel was.

In de jaren tachtig begon Farid Guedra in het Afrikaanse circuit te spelen. Daar, in 1988 in Nairobi, ontmoette hij Vijah Singh, de man uit Fiji. Ze deelden een hotelkamer, raakten bevriend en bleven dat ook, hoewel ze elkaar daarna maar heel af en toe ontmoetten. Singh wilde doorbreken als profspeler en Guedra concentreerde zich vooral op coaching. Zo trok hij van Spanje naar Zweden, maar was ook actief in Frankrijk. Ondertussen vonden ze nog tijd om elkaar af en toe te ontmoeten, waarvan Guedra dan vooral gebruikmaakte om de trage, vloeiende swing van zijn vriend te verfijnen.

“In het begin van het jaar leggen we de lat op een bepaalde hoogte en daarna komen we af en toe samen om eens na te gaan of we ons doel wel halen,” vertelt Guedra in L’Equipe Magazine. “Vijah is gewoon ongelofelijk sterk. Hij kan tweeduizend ballen per dag slaan, altijd even geconcentreerd en precies, denkend aan zijn swing.”

Singh is ook iemand die geen ruimte laat voor compromissen. Vooral niet bij zichzelf. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij af en toe eens botst met anderen. Zo raakte hij tijdens een wedstrijd overhoop met Tiger Woods en ging hij net niet op de vuist met journalisten die voor de zoveelste keer insinueerden dat hij in zijn Afrikaanse periode ooit eens vals had gespeeld. En de Amerikaanse feministen moeten hem niet omdat hij niet mals was voor de Zweedse Annika Sörenstam, toen die bij de mannen wilde spelen. Toen Singh weigerde tegen de Zweedse te spelen, kreeg hij het ook nog eens aan de stok met de Amerikaanse macho’s. Die zeiden dat hij bang was om te verliezen van een vrouw. Dat maakt al heel wat vijanden, maar voor de meeste andere spelers is Vijay een aangename en uitstekende collega die in 1998 de US PGA won en in 2000 ook de Masters.

In 2003 sloeg Singh het grootste prijzengeld bij elkaar en werd hij tweede speler in de wereld. Allemaal dankzij de raad en steun van een Algerijn, zijn vriend Farid Guedra. “Neen, we hebben geen contract”, zegt Guedra. “Hoeft niet voor ons.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content