Een oude dag in Frankrijk

Beleggen in buitenlands vastgoed is al lang geen hype meer. Maar geld stoppen in seniorenflats in Frankrijk is wél nieuw. “De vergrijzing is onze grootste bondgenoot”, klinkt het bij Twin Properties.

Van projectontwikkeling in klassieke flats of vakantievastgoed naar beleggen in seniorenflats in Frankrijk. De West-Vlaamse groep Twin Properties doet het. Via een partnership met het Franse Les Villages d’Or biedt Twin Properties de Belgische belegger een investering in seniorenhomes. In deze fase gaat het om 300 nieuwbouwflats in Sète (77), Nantes (83), Thonon-les-Bains (63) en Straatsburg (78).

“Het Belgische cliënteel is enthousiast”, zegt Pieter Depoortere namens Twin Properties. “Een eerste groep ziet dit puur als een belegging, een tweede koopt om te verhuizen en zijn oude dag in la douce France door te brengen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je wel ouder zijn dan 65 jaar. Een derde groep bestaat uit senioren die een flat in een erkende seniorie zien als een pied à terre voor een korter of zelfs langer verblijf.”

Anders dan in België zijn de seniorenflats in Frankrijk vooral bestemd voor zelfredzame ouderen. “Tussen seniories in België en in Frankrijk bestaat er een groot verschil”, zegt Edgar Warmoes van Twin Properties. “In België verhuist men naar zo’n flat als men hulpbehoevend wordt. In Frankrijk gaat het vaak om actieve senioren die nog prima voor zichzelf kunnen zorgen, maar op zoek gaan naar een aangepaste woonomgeving.”

De flats bevinden zich steevast in het stadscentrum, met in een straal van hooguit 500 meter openbaar vervoer, winkels of diensten als apotheek of dokter. Er is vaak ook gedacht aan aangepaste ontspanningsmogelijkheden of aan veiligheid.

Geen leegstand

Ook in de prijs is er een groot verschil tussen België en Frankrijk. Terwijl nogal wat Belgische seniories kampen met leegstand door de hoge prijs — 1500 euro per maand is geen uitzondering — ligt dat in Frankrijk wel even anders. De huurprijs bedraagt er gemiddeld zo’n 500 euro. Er zijn dan ook vaak wachtlijsten. Voor de goede verstaander onder de Belgische beleggers: inkomsten verzekerd. Ook de aankoopprijzen liggen in Frankrijk ver onder de Belgische norm. Voor een flat met één slaapkamer kan 150 euro per maand eigen inbreng (op een aflossing van 600 euro gedurende vijftien jaar) volstaan om eigenaar te worden. Het saldo (450 euro) wordt dan betaald door de huurder.

Twin Properties vermoedt dat de interesse voor beleggingen in Franse seniorenflats nog aardig kan aandikken. Na goed één jaar heeft het 62 flats verkocht. Twin heeft naar eigen zeggen het zekere voor het onzekere genomen en gronden gekocht in Boulogne en Duinkerke. Op die terreinen zal het in samenwerking met Les Villages d’Or nieuwe seniorenflats bouwen, goed voor 500 nieuwe wooneenheden.

KAREL CAMBIEN

Anders dan in België zijn de seniorenflats in Frankrijk vooral bestemd voor zelfredzame ouderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content