Een opvolger in de familie vermindert de waarde”

Roland Van Gasse begon in 1988 met een eigen zaak gespecialiseerd in audiovisuele diensten. Die liepen in de beginperiode nogal uiteen, maar gaandeweg focuste AV Studio op de verkoop en installatie van presentatie- en projectiemiddelen, en de technologische inrichting van vergaderzalen. Van Gasse is nog altijd de enige eigenaar en zaakvoerder van de kmo uit Temse.

“Acht jaar geleden, bij mijn vijftigste verjaardag, dacht ik om nog een aantal jaren door te werken en dan het bedrijf te verkopen. Mijn zaak was zo’n beetje mijn spaarpotje”, vertelt Van Gasse.

Vandaag liggen de kaarten helemaal anders. “Kort daarna is mijn zoon komen zeggen dat hij graag bij mij in de zaak wilde werken. Ik heb hem geantwoord: ga je eerst maar eens vijf jaar elders bewijzen. Dat heeft hij gedaan, hij ging aan de slag bij een verlichtingsbedrijf. Maar vijf jaar later stond Tim hier weer. Ik heb hem als verkoper in dienst genomen.”

In een bedrijfje met acht werknemers was dat niet vanzelfsprekend, geeft Van Gasse toe. “De zoon van de baas die in het bedrijf komt werken… (zucht) Ik had er het personeel zoveel mogelijk op voorbereid, maar toch was het een moeilijke periode. Van de twee kanten zijn er fouten gemaakt, en dat heeft zijn integratie bemoeilijkt.”

Van Gasse is er nu 58, en hij is blij dat zijn zoon in het bedrijf gekomen is. “Ik zou hem niet meer kunnen missen. Hij is technisch heel sterk, en heel goed mee met de nieuwe media. De technologische ontwikkelingen gaan in onze branche zo snel. Eerlijk gezegd, op dat vlak moet ik langzaamaan de rol lossen. Daarom is het goed zo’n jonge gast in huis te hebben.”

Nog een zoon

“Sinds een jaar ben ik gaan nadenken over Tim als mijn opvolger. En dan stoot je meteen op een groot probleem: ik heb nog een zoon, Matthias, die werkt als zelfstandige klanktechnicus. Hoe kan ik het bedrijf overlaten aan de ene, zonder de andere te benadelen? Daar ben ik nu mee bezig.”

Van Gasse laat zich in dat proces begeleiden door een opvolgingsspecialist. “Ik ben ervan overtuigd dat we de opvolging eerst in de familie moeten regelen, voor we over het bedrijfsplaatje en de finan-ciële verdeling beginnen. Als er geen consensus is over de rol die elk familielid te spelen heeft, kun je geen afspraken maken. Het moet eerst goed zitten in de hoofden.”

De volgende stap is dan de waardebepaling. Van Gasse: “Ik ben daar eerlijk in: het bedrijf is minder waard als je het aan een familielid overlaat. Niet dat ik het gratis zal weggeven, zeker niet, maar je wil je zoon ook niet opzadelen met financiële problemen. Financieel zou het voor mij veel interessanter zijn om te verkopen aan een collega/concurrent die wil uitbreiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content