Een onzekere toekomst

Mark Blaisse, De Saoedi's. de ongewisse toekomst van een machtige oliestaat, Balans, 351 blz., 22,99 euro

Weinig regimes roepen zoveel vragen op als dat van het Saudische koningshuis. De geschiedenis van het Huis van Saud is een mix van mysterieuze politieke intriges, een conservatief beleid en het gebruik van de geweldige financiële hefboom van het zwarte goud. Van de leden van de koninklijke familie is geweten dat ze het privé niet zo nauw nemen met de strenge islamitische regels.

De bevolking wordt rustig gehouden met financiële cadeaus. Is dat houdbaar? Kan het land blijven teren op de gigantische olievoorraden? Mark Blaisse stelt die vraag in De Saoedi’s. De auteur kent het land. De diepgang waarmee hij de zaken aanpakt, verdient lof. Niet alleen verbleef hij vaak in Saudi-Arabië, hij baseert zich voor zijn analyse op uitgebreid bronnenmateriaal in binnen- en buitenland.

Blaisse bevestigt dat kroonprins Mohammed bin Salman beseft dat het zo niet verder kan. Saudi-Arabië moet zich voorbereiden op een economie die niet langer door olie wordt gestuurd. Ondernemerschap moet worden gestimuleerd. Maar dat is niet eenvoudig in een land waar het strenge wahabisme dominant blijft. Vrouwen mogen pas sinds kort autorijden.

Slaagt Saudi-Arabië erin de transformatie tot een goed einde te brengen? Dat is allesbehalve zeker. Sinds hij koning Abdoellah opvolgde (2015), zorgde Salman voor controverse. In vrijetijdsbestedingen zijn een aantal zaken geliberaliseerd, maar voor de rest is elke vorm van discussie of debat taboe. Saudische intellectuelen of kritische stemmen, zoals de journalist Jamal Kashoggi, werden gevangengezet of een kopje kleiner gemaakt. Dat tast de reputatie van de kroonprins aan.

Het land is ook een splijtzwam in het Midden-Oosten. Verguisd en gevreesd door de enen (Syrië, Iran) maar altijd een bondgenoot gebleven van de anderen, met de Verenigde Staten en Europa op kop. Dat Saudi-Arabië in zijn afkeer voor Iran dichter aanschurkt bij de voormalige erfvijand Israël, kunnen weinig Saudi’s begrijpen. En dan is er nog het aanslepende conflict in Jemen waarin Saudi-Arabië zich mengt en het niet nauw neemt met de regels van het oorlogsrecht.

Cruciaal wordt de manier waarop de economie transformeert en de mate waarin de VS een bondgenoot blijven. Zonder de Amerikaanse paraplu dreigt Saudi-Arabië in de regio een tweederangsmacht te worden.

Een onzekere toekomst
© GET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content