Een ondernemer bij Microsoft

Beetje bij beetje is Microsoft ook bij de grootste organisaties salonfähig geworden. Een vertrouwenwekkend profiel als Ludo Wijckmans paste perfect in die trend.

Werken voor Microsoft is voor mannen de max, zo bleek in oktober nog uit een enquête van het jobadvertentieblad Vacature. Ludo Wijckmans (44) deed dus waar velen van dromen, toen hij een jaar geleden overstapte naar Microsoft om directeur te worden van de Enterprise Customer and Partner Group (EPG). Meteen bracht hij Microsoft een uitgebreid relatienetwerk, opgebouwd in dertien jaar aan het hoofd van de Antwerpse systeemintegrator Xylos van Christian Leysen.

“Pol Vanbiervliet ( nvdr – toen Mobistar, nu Cisco) vond het een atypische move. Normaal stap je van een directiefunctie bij een grote onderneming naar de leiding van een klein bedrijf en niet omgekeerd. Maar bij Microsoft voel ik mij óók een ondernemer. Het bedrijf heeft zo’n dynamische spirit, dat er weinig aanpassingsproblemen waren,” vertelt Wijckmans, die bij het veeleisende Microsoft nog veel strikter zijn gezinstijd moet plannen.

Het was geen sprong in het duister. Xylos is een trouwe partner van Microsoft en de baas van Microsoft Belux, Bruno Segers, is een generatiegenoot. “Het is een heel mooie transitie geweest. Ik ging ook niet naar een concurrent. Een overstap naar Dolmen was een ander scenario geweest.”

“Wat Microsoft van mij verwachtte – en dat is ook de reden waarom ik erbij ben gekomen – was naar buiten denken: sterk met klanten bezig zijn en een organisatiestructuur neerzetten die langetermijngroei kan verzekeren,” zegt de voormalige voorzitter van Antwerp Digital Mainport, een overlegplatform voor ICT-directeurs.

Het EPG-team van Wijckmans staat voor ongeveer de helft van de omzet van Microsoft in de Belux, ook al telt het maar 42 van de nu ongeveer 250 Microsoft Belux-personeelsleden. “Tegen eind 2005 gaan we naar 51. We zien nog een serieus potentieel,” zegt Wijckmans. Zijn doel? “Pierre Liautaud ( nvdr – vice-president Emea voor EPG) zei me: Ludo, it’s very simple. You may choose the second digit. Dat tweede cijfer is een vrij grote speelruimte. Je hebt inspraak in de samenstelling van je team. Als ik meer mensen wil en daarvoor mijn borst natmaak, krijg ik ze ook. Maar ik moet wel mijn beloftes waarmaken.”

De groei tussen 10 % en 19 % ziet Wijckmans vooral in de financiële sector en bij de zestig kleinste van zijn 160 grote klanten. “Zij investeren opnieuw, maar nog altijd sterk voor kostenverlaging. Het typische dossier is: ga ik naar een nieuwe versie van X of naar Microsoft?” Dat Microsoft vandaag, 10 november, in Court St-Etienne de langverwachte nieuwe versies van zijn database, ontwikkelingstools en e-commercesoftware lanceert, is een stevige steun in de rug. En hij verwacht voor volgend jaar veel van Mendocino, de gezamenlijk ontwikkelde MS Office-gebruikersinterface voor de bedrijfsbeheerssystemen van SAP, elders de gedoodverfde concurrent. “We gaan die synergie nog veel verder doortrekken. Oracle koopt Peoplesoft en Siebel, én bedreigt SAP. We zijn wel verplicht samen te werken.” B.L.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content