In de afgelegen villa van zijn grootvader werkt Yannou D'Haese uitsluitend met verse ingrediënten.
...

In de afgelegen villa van zijn grootvader werkt Yannou D'Haese uitsluitend met verse ingrediënten. Restaurant Asparagus ligt wat verloren tussen de bloem- en boomkwekerijen in de rozenstreek rond Wetteren. Ondanks de weinig commerciële ligging en de afwezigheid van richtinggevende naambordjes, weet een groeiend aantal lekkerbekken de weg te vinden naar dit afgelegen plekje. Het moet dus wel de moeite van een omweg lonen... Yannou D'Haese kreeg een opleiding aan de koksschool van Koksijde en ging daarna in de leer in La Maison du Cygne (Brussel) en bij Jan Van den Bon (Gent). Samen met zijn vrouw Barbara De Leenheer vond hij onderdak in de villa van zijn grootvader. Hetriante huis dateert uit de jaren veertig en heeft een royaal terras dat uitgeeft op een siertuin, met daaromheen een hertenweide, een kippenschuur, fruitbomen en half afgebroken serres (de restanten van een anjerkwekerij). Barbara, die kunstgeschiedenis en binnenhuisarchitectuur studeerde, knapte eigenhandig het interieur op. Het resultaat is een aangename, heldere eetzaal met amper dertig zitplaatsen. Op de tafels staan kleurrijke onderzetborden ; huiselijkheid en een vriendelijke ontvangst zorgen ervoor dat de bezoeker zich snel thuis voelt.Wij bezochten Asparagus op een avond in de week, parkeerden de auto naast het kippenhok en werden bij de deur opgewacht door een stijlvolle ober. De spijskaart biedt een vrij beperkte keuze, omdat hier uitsluitend met verse ingrediënten wordt gewerkt maar toch is er voldoende variatie. Wij kozen voor de formule met aangepaste wijnen (450 fr. voor twee wijnen, geschonken naar believen) ; er kwam ook een door het huis aangeboden flesje water op tafel.Allereerst verscheen een koffiekopje met gouden oortje, gevuld met zomerse erwtensoep en gerookte zalm. Het voorgerecht was een nieuwe Charlotte-aardappel in veldkleed, leeggehaald en vervolgens gevuld met een mengsel van aardappelkruim, vers gepelde grijze garnalen en bieslook (680 fr.). Rondom deze Vlaamse fijnkost kwam een geurige fumet, getrokken van garnaalkoppen ; de zaalmeester vulde het glas met een karaktervolle Saint-Véran en Crèche.De hoofdschotel bestond uit aan de spies bereid vlees van Mechelse koekoek met in bouillon gekookte rijst, jonge pijpui en een zachte currysaus (840 fr.). Het vlees vroeg wel om wat zout : respect voor de natuurlijke smaken is een goede zaak, maar het mag niet resulteren in flauwheid. Hierbij werd een warme rode Corbière geschonken, die ook op zijn plaats was bij het nagerecht : een met honing ingestreken en in de oven opgewarmd geitenkaasje, vergezeld van pijnpitten en ezelsorensalade (300 fr.).PIETER VAN DOVEREN Yannou en Barbara D'Haese-De Leenheer Met de kinderen in de siertuin van grootvaders villa : afgelegen, maar een omweg waard.