Een nieuwe stroomstoot

Jochen Vandenbergh is freelance journalist en volgt al tien jaar het Oosterweeldossier op.

Elektronicaproducent Velleman is sinds kort in handen van de investeringsmaatschappij De Eik. “Een overname om te groeien”, klinkt het in Gavere.

Van alarmsystemen, meetapparatuur, camera’s, adapters, weerstations, geluidsinstallaties, sfeerverlichting, computeraccessoires, over walkietalkies, soldeerbouten, startkabels, tot stroboscopen, led walls en een domoticasysteem. Als er electronica mee gemoeid is, heeft Velleman het. Het is de Europese leider in de ontwikkeling en de distributie van elektronicacomponenten- en producten.

De Oost-Vlaamse groep is eigenaar van vijf merken. “Het merk Velleman zelf is de electronica in zijn algemeenheid”, leggen bedrijfsleiders Dirk Vlerick en Carl Spriet uit. “Sound & lightproducten worden verdeeld onder de merknaam HQ Power. Onder het merk Perel verdelen we gereedschappen en DIY-producten (Do It Yourself). Velbus omvat dan weer de domotica, terwijl alles van verlichting onder Vellight valt. In 2004 realiseerden we de overname van Perel, de DIY-poot van onze firma. Daarmee is ons klantenbestand flink gegroeid.”

Begin april nam De Eik Velleman over van Fortis Private Equity, Indufin en het management. De Dilbeekse investeringsmaatschappij van de familie Van Waeyenberge nam 100 procent van de aandelen over. Het overnamebedrag is niet bekend. “Velleman is een performante onderneming met een sterk trackrecord en een interessant business model”, liet Philippe Mathieu, gedelegeerd bestuurder van De Eik verstaan. “De onderneming is internationaal actief en volgt een groeistrategie. We zijn verheugd om samen met het management voort te werken aan de groei en aan de ontwikkeling van de onderneming, steunend op de sterke fundamenten die in het verleden werden gelegd.”

Elektrokits

Het verhaal van Velleman begon 39 jaar geleden toen Koen Velleman elektronische bouwpakketten begon te verhandelen. Ook vandaag heeft Velleman deze elektrokits nog in zijn aanbod. Ze worden vooral geleverd aan technische scholen als studiemateriaal voor studenten elektronica. In 2004 werd de directie via een managment buy-out medeaandeelhouder met financiële steun van Fortis Private Equity en Indufin.

Het bedrijf kende een flinke groei met afgelopen jaar een omzet van 41,5 miljoen euro. 90 procent van de omzet wordt gerealiseerd door de verkoop van consumentenproducten. Hun grootste klant is zelfs maar goed voor 1,5 procent van de totale omzet. Velleman is dan ook actief in 85 landen en bevoorraadt als groothandelaar ruim 1700 kleinhandelaars. Hun aanbod is goed voor meer dan 15.000 producten.

“Door die enorme spreiding zijn de risico’s erg klein”, vertelt de bedrijfsleiding. “De economische crisis hebben we dan ook goed doorstaan, zonder omzetverlies. De overname van De Eik is ook afgehandeld met het oog op een verdere groei. Zowel van industriële als van financiële partijen was er veel interesse in ons bedrijf. Toen Fortis Private Equity mee in dit verhaal stapte, was het de bedoeling dat ze na enkele jaren hun aandelen zouden verkopen. Nu die verkoop is afgehandeld, begint een volgend hoofdstuk voor Velleman. In een volgende stap nemen wij als bestuurders weer een deel van de aandelen over.”

JOCHEN VANDENBERGH

“Zowel van industriële als van financiële partijen was er veel interesse in ons bedrijf” Velleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content