EEN NIEUWE EXPEDITIE

Het Belgische transport- en expeditiewereldje bulkt van de beroepsverenigingen. Daar wat concentratie in teweegbrengen is één van de doelstellingen die Jean-Claude Delen (52 j.) zich als nieuwe voorzitter van de Confederatie van Expediteurs van België (CEB) heeft gesteld. Hij volgt Gaston De Petter op die om gezondheidsredenen vertrok. “Alleen al binnen de CEB heb je Beltra (transporteurs uit het zuiden van het land), de Vereniging der Expediteurs van Antwerpen, het Belgian Air Freight Institute en Beltop (grote transporteurs). Naast CEB is er nog de nationale transportfederatie Febetra en zijn Waalse en Vlaamse “concurrenten” UPTR en SAV. In dergelijke versplintering gaat te veel energie verloren.”

Luikenaar Jean-Claude Delen perfect Nederlands sprekend zit al 32 jaar in het luchtvrachtgebeuren, en al 32 jaar bij AEI, vandaag één van de grootste luchtvrachtexpediteurs in ons land. Hij begon er na z’n middelbare school in ’65 als administratief bediende, volgde intussen nog avondschool aan de Chambre des Comptables en klom geleidelijk hoger op de ladder. In ’85 werd hij tenslotte gedelegeerd bestuurder van de Belgische dochter van die Amerikaanse expediteur (wereldwijd 8000 medewerkers in 580 vestigingen), enkele jaren later ook van de Luxemburgse divisie en van AEI Ocean Services, de aparte zeevrachtdivisie. “Belgium” en “Ocean” samen haalden in de eerste 10 maanden van ’97 1,9 miljard frank omzet, reeds meer dan de 1,843 miljard van het volledige jaar ’96.

De meest kleurrijke periode uit z’n loopbaan lag tussen ’74 en ’85, toen hij verantwoordelijk was voor de uitbreiding van het AEI-netwerk in Afrika en het Midden-Oosten. “Dat betekende toen nog regelmatig een eeuw terugstappen. Maar die internationale periode was enorm boeiend, omdat ik zelf dingen kon uitbouwen.”

Jean-Claude Delen heeft energie te over, en neemt naast z’n gewone dagtaak nog allerhande functies in sectorale organisaties op zich. Zo is hij momenteel vice-voorzitter en secretaris-generaal van het Belgian Air Freight Institute (BAFI) en bestuurslid en schatbewaarder van Febetra. Hij is tevens peter van het Comité 100 Minuten, dat Brucargo wil dynamiseren “want de overheid doet er te weinig voor, zodat vracht wegglipt naar Schiphol, Luik, Luxemburg.” “Daarom vonden een paar confraters en ikzelf dat de bedrijven op Brucargo zich een nieuwe norm moeten opleggen : het streefdoel is nu dat na de landing van het vliegtuig de vracht en de papieren binnen de 100 minuten bij de agent geraken. Of dat ze, in omgekeerde zin, tot 100 minuten vóór het vertrek aangeleverd kunnen worden en nog tijdig vertrekken.”

JEAN-CLAUDE DELEN (CEB) Dynamiseren is zijn sleutelwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content