Een nieuw soort onderwijs

De Europese tak van Golf And Life Keys is neergestreken op de Golf Club de Sept Fontaines.

In de golfsport is er geen geheim recept. Om vooruitgang te maken, moet je veel spelen en les volgen. Hoe groter je ambitie, hoe langer de weg. Niet het minst omdat golf een van de meest technische sporten is. Niet zelden hoor je dan iemand tijdens het weekend zeggen dat zijn teaching pro zijn swing “heeft gebroken”. Of hoe de golfsport een eeuwige confrontatie zal blijven tussen de technische en theoretische dimensie. Maar er is hulp op komst.

Golf And Life Keys (geleid door de gebroeders Olivier en Pascal Edmond, Patricia Meunier-Lebouc, Antoine Lebouc en Lynn Beasley, allemaal Fransen met uitzondering van laatstgenoemde, een Amerikaanse) heeft nu drie centra: Montreal, Palm Beach en Brussel, meer bepaald op Sept Fontaines. “We bekijken het fysieke en psychologische aspect, maar ook de motoriek van de golfer. Om op basis daarvan uit te maken welke swing de juiste is voor de speler in kwestie. Anders gesteld: we willen de leerlingen niet de swing bijbrengen die in de mode is, of die van een grote kampioen. We laten de technische details los en buigen ons over principes als evenwicht, synchronisatie en coherentie”, zegt Olivier Edmond, die vroeger zelf deelnam aan de Europese Tour terwijl Patricia Meunier-Lebouc een levende legende is in het vrouwengolf. “De competenties van ons team zijn: biomechanica, trainingsmethodologie, psychologie en fysiologie. Voor iedere speler, zij het een debutant, een gevestigde waarde of zelfs een pro, maken we een diagnose om de specifieke kenmerken van zijn swing te vinden, waarna we onze doelstelling bepalen.”

Iedere golfleraar zal zeggen dat een swing altijd uniek is, maar het belet hen niet om al hun leerlingen een standaardswing bij te brengen, of dat toch te proberen. “Maar in onze manier van werken gebeurt het heel vaak dat we niet eens aan de swing werken, omdat we ons beperken tot course management, op basis van de mentale en emotionele kenmerken van de speler”, zegt Olivier Edmond. “Om een approach te slaan, hebben sommigen bijvoorbeeld een zeer globale kijk op het gebeuren, of net een heel analytische blik. Ik bedoel maar: je moet daar uitgaan van de kwaliteiten van de speler, veeleer dan dezelfde methode te volgen voor iedereen.”

Het programma van Golf And Life Keys bestaat uit een diagnose op basis van tests, 3D-analyse, filmopnames en balletjes slaan. Daarna worden alle gegevens geïnterpreteerd en stellen de begeleiders een programma op; golfen, course management, fysieke training en fitting.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content