Een nieuw kampioenschap

GOLF IN BELGIË Veel nieuwe initiatieven. © GF

Er beweegt wat in de Belgische golfwereld. Er zijn veel nieuwe initiatieven en projecten die wijzen op een nieuwe dynamiek. Een ervan is de creatie van de Belgian Golf League: een nationaal kampioenschap dat bijna het hele jaar duurt en waarin elf clubs het tegen elkaar opnemen, zoals in het hockey, het voetbal of het basket. “Om te beginnen is er een regulier seizoen met tien wedstrijden voor elk club”, zegt Thibaut De Saedeleere, de man achter dat kampioenschap voor amateurgolfers. “Daarna volgt een grote finale om uit te maken wie kampioen wordt. Die is gepland op 3 november in Rigenée.

Elf clubs hebben hun deelname al bevestigd: Waterloo, de Ravenstein, Latem, Hainaut, 7 Fontaines, Cleydael, La Tournette, Rinkven, L’Empereur, Rigenée en La Bruyère. De winnaar van een wedstrijd krijgt drie punten in het kampioenschap, een gelijkspel brengt één punt op. “We houden het format bewust heel eenvoudig”, zegt Christophe Descampe, de voorzitter van de Belgian Golf League. “De wedstrijden vinden plaats op zaterdagochtend en worden gespeeld in single matchplay. Er worden telkens vijf spelers per club geselecteerd. Wij willen onze beste spelers de kans geven ervaring op te doen in een competitie, en de golfsport ondertussen in de media brengen en promoten met een nieuw concept.”

Het nieuwe kampioenschap kan rekenen op de steun van de Belgische federatie. In het Belgische golflandschap vult dat initiatief een leemte in. De beste spelers van de clubs – en dus ook de grootste Belgische beloften – krijgen op die manier meer speelgelegenheid, en voor de clubs is het een leuke aanvulling van de kalender. Dat gaat niet ten koste van de zogenoemde interclubs, dé referentie voor clubwedstrijden. “Maar de interclubs duren maar een paar weken per jaar”, zegt ex-profspeelster Florence Descampe, die net zoals Nicolas Colsaerts het initiatief steunt. “Hier hebben we het over een toernooi dat van mei tot november wordt georganiseerd. Voor onze jonge spelers is het een kans om beter te worden. De clubs zullen zich ook hard inzetten om de trofee te veroveren.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content