Een nieuw Interieur

Journalistiek leidt naar alles, op voorwaarde dat je er tijdig uitstapt, zo luidt het gezegde. Farida O’Seery wordt directeur van de Stichting Interieur, die in Kortrijk de gelijknamige biënnale organiseert rond creatief en eigentijds wonen.

F arida O’Seery – een Vlaamse met Ierse wortels aan vaders kant – schreef de voorbije tien jaar voor diverse bladen, zoals De Morgen en Trends. Haar columns en bijdragen handelden vooral over wonen, architectuur en design en gingen in het wereldje niet onopgemerkt voorbij.

Vorige maand kreeg de 39-jarige in Antwerpen een telefoontje vanuit de Kortrijkse Groeningestraat (de thuisbasis van de Stichting Interieur) met de vraag om Max Borka, de topman die eerder dit jaar van het toneel verdween, op te volgen. 48 uur later was de zaak zo goed als beklonken.

“Ja, ik was wel even geschrokken dat men aan mij dacht,” zegt Farida O’Seery. “Maar ik heb niet lang geaarzeld. Dit zijn het soort professionele uitdagingen die de adrenaline in je bloed sneller doen stromen.”

Met de aanwerving van O’Seery zet Interieur een traditie voort. Die wil dat de biënnale graag een beroep doet op journalisten voor de hoogste functie. Achtereenvolgens leidden Moniek Bucquoye, Marc Dubois (1996 en 1998) en Max Borka (2000 en 2002) de ‘culturele’ operaties. Een andere traditie wil dat Interieur graag wisselt aan de top. “Een goede zaak,” weet Farida O’Seery. “Creativiteit heeft daar absoluut behoefte aan.”

Waar ‘leesbeest’ Farida O’Seery zelf haar neus vandaan heeft voor creativiteit, architectuur, wonen en design? Ze blijft, met kinderlijke onschuld, het antwoord schuldig. “Maar het is wel al ruim tien jaar lang mijn passie,” zegt ze bijna verontschuldigend. “Ik kan in mijn hoofd uren bezig zijn met ideeën. Op die momenten lijk ik zelfs een beetje weg van deze wereld.” Maar het dromerige meisje landt meteen weer op aarde met haar uit het leven gegrepen overtuiging: “Ik ben ook gebeten om te weten. En kennis vergaren kan je best via je directe omgeving, via mensen. Ik kan niet zonder mensen. Niets is zo boeiend, zo intrigerend als praten met mensen. Daar komen veel ideeën uit, die ik dan laat rijpen.”

Farida O’Seery (39).

Is: directeur van de Stichting Interieur.

Vrije tijd: reizen en lezen.

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content