MicroStart helpt beginnende ondernemers met financiering

Charlene De Buysere © Debby Termonia
Karin Eeckhout Journalist en factchecker bij Knack

MicroStart organiseert de jaarlijkse MicroStarters Week van 16 tot 20 maart, een nationale vijfdaagse met evenementen en webinars over microkrediet

Lang niet iedere ondernemer kan voor financiering terecht bij de bank. Voor die ondernemers kan een microkrediet de oplossing zijn, of ze nu starten of financiering nodig hebben voor hun bestaande zaak.

Ze kunnen daarvoor onder meer terecht bij microStart, de grootste Belgische instelling voor microfinanciering. MicroStart verleent kredieten van 500 tot 25.000 euro, geld dat kan worden gebruikt voor een renovatie, voor investeringen in stock, materiaal, voertuigen of machines, voor marktonderzoek, huurwaarborgen of de overname van een zaak, maar ook om de cashflow aan te vullen of schulden bij leveranciers, de btw of de sociale zekerheid te financieren.

Coaching en ondersteuning op maat krijgen de ondernemers er bij microStart gratis bij. Dat kan gaan van professioneel advies van experts over de opstart tot een opleiding bedrijfsbeheer of marketing in een van de vijf kantoren van de organisatie.

Met kredieten van gemiddeld 8350 euro heeft microStart sinds de oprichting in 2010 al 3685 micro-ondernemers gefinancierd en geholpen, bijna 38 miljoen euro in de nationale economie geïnjecteerd en bijgedragen tot de creatie van 5896 banen. Uit een onafhankelijke studie door Vlerick Business School en KPMG is gebleken dat, wanneer één persoon een lening krijgt, dat onrechtstreeks werk creëert voor 1,6 mensen.

Tegen 2022 wil de organisatie haar impact verdubbelen, onder meer door drie nieuwe vestigingen te openen, 4200 nieuwe banen te creëren en 30 miljoen euro extra te investeren. MicroStart zal daarvoor de partnerschappen versterken met de meerderheidsaandeelhouder BNP Paribas Fortis, die financiële middelen ter beschikking stelt, en met Accenture, dat microStart bijstaat met zijn expertise over ondernemerschap.

‘Zonder microStart had Way nooit bestaan’ – Charlene De Buysere, Way

“Toen ik na mijn studies aan de slag ging in een Gentse koffiebar, kende ik niets van koffie, ik dronk er zelfs geen. Tot ik een Ethiopische koffie proefde, en mijn passie voor het product werd aangewakkerd. Ik leerde van collega’s, bekeek honderden filmpjes van barista’s, schreef me in voor wedstrijden en werd Belgisch en wereldkampioen koffiezetten.

“Ik voelde de drang om mijn eigen koffieverhaal te schrijven. Een pop-up leek mij een goede start. Met een boekhouder en een goed voorbereid dossier trok ik naar de bank. Daar werden we weinig respectvol behandeld. Ik werd aangesproken met ‘meisje’ en mijn boekhouder werd amper aan het woord gelaten. Dat voor een eerste horecaproject geen leningen werden gegeven, kreeg ik te horen. Ook bij andere banken kreeg ik nul op het rekest. Mijn hoop was al flink geslonken toen ik het op aanraden van een vriend nog eens probeerde bij microStart.

“Het was de eerste keer dat echt naar mij werd geluisterd, en even later bleek dat ik een lening kon krijgen waarmee ik een koffiemachine en meubels kon kopen. Een dure lening, dat wel, want microStart moet het geld lenen van de bank. Maar tegenover die hogere intresten staat een grote flexibiliteit: je hoeft bij microStart niet elke maand evenveel terug te betalen, en als de zaken goed gaan, kan je versneld afbetalen. En de ondersteuning die een starter krijgt, is onbetaalbaar.

“Mijn pop-up werd een succes en daarna kreeg ik de kans een permanente koffiebar te beginnen in Dok-Noord, een voormalige industriële site. Samen met twee fulltimemedewerkers en enkele studenten serveer ik er elke werkdag koffie, andere dranken en lunch. We branden ook onze eigen koffie, die we verkopen aan horecazaken en particulieren. Zonder de springplank die microStart mij heeft geboden, had Way nooit bestaan.”

Mousab Alsheikh
Mousab Alsheikh© Debby Termonia

‘Ik wil er ook een sociaal project van maken’ – Mousab Alsheikh, Wikd Upcycling

“Ik kom uit Syrië, waar ik met mijn bedrijf restaurants en bars inrichtte. In 2016 ben ik naar België gevlucht. Toen ik meubels nodig had voor mijn huis in Gent, ging ik naar De Kringwinkel. Daar zag ik heel wat afgedankte meubels gemaakt van kwalitatieve materialen. Ik kocht een machine, demonteerde een grote slaapkamerkast, versneed het hout en maakte er twee eigentijdse keukenkastjes, een tafel en een bureau van.

“Daarmee was het idee voor Wikd Upcycling geboren. Het gaat verder dan het hergebruik van meubels: ik maak er iets beters en mooiers van. Weinigen doen dat, omdat het zoveel werk vraagt. Je moet ook creatief zijn om nieuwe designs te bedenken. Anderzijds kan je werken met goedkoop of zelfs gratis materiaal, want er worden veel meubels weggegooid. Zo kan ik met Wikd betaalbare en originele kwaliteitsmeubelen aanbieden, die het gat in de markt opvullen tussen de goedkope meubels in minderwaardige materialen en de peperdure designstukken. Voorts doe ik ook projecten bij mensen thuis, op maat.

“Startkapitaal vinden was niet vanzelfsprekend. Bij de bank ving ik bot. Bij microStart kwam ik terecht bij Hassan, die Arabisch sprak, in mijn project geloofde en mij aan een lening hielp. Het bedrag was aan de lage kant, maar beter dan niets. Stad Gent stelde mij gratis een atelier ter beschikking in een leegstaand fabrieksgebouw.

“Voorlopig doe ik alles alleen, maar ik wil graag groeien. Heel graag zou ik van Wikd ook een sociaal project maken en vluchtelingen tewerkstellen die ervaring hebben met handenarbeid maar moeilijk werk vinden. Ik heb het OCMW gevraagd mensen door te sturen, maar die samenwerking loopt niet vlot. Zonde, want ik ben er zeker van dat er mensen genoeg zijn die dit werk goed en graag zouden doen.”

‘Die steun en begeleiding krijg je niet bij de bank’ – Manon Pauwels, Fox-Fit

“Toen ik zelf fitneste, zag ik dat nogal wat mensen hulp konden gebruiken. Ik volgde een opleiding tot personal trainer en werd zelfstandige. In het begin werkte ik als personal trainer in een fitnesscenter, maar ik voelde al snel de behoefte aan een eigen locatie, waar ik mijn klanten, vooral vrouwen, in alle rust zou kunnen coachen, ver weg van de machosfeer die in veel sportcentra hangt.

“Ik opende Fox-Fit drie weken later. Mensen kunnen hier terecht voor alles wat te maken heeft met beweging: personal training, groepslessen, massage, kinesitherapie, yoga, bootcamp, enzovoort. Om materiaal te kopen, had ik een crowdfundingactie op touw gezet. Voorts had ik 16.000 euro geleend bij de bank. Meer had ik niet losgekregen. De bank zag vooral de concurrentie van de grote fitnesscentra aan de rand van de stad, terwijl die een andere markt bedienen: wij zitten in het centrum van Gent en we focussen op persoonlijke begeleiding en advies.

“De klanten vonden vlot de weg, maar na anderhalf jaar had ik het gevoel dat ik amper iets overhield. Ik zat aan de limiet van werkuren die ik zelf kon presteren. Daarom wilde ik de ruimte op de eerste verdieping inrichten, zodat ik daar andere lesgevers en coaches kon inschakelen om mijn omzet te verhogen. Alleen had ik geen geld voor die investering. Op de bank moest ik niet rekenen.

“Toen ging ik bij microStart aankloppen. De organisatie stuurde iemand die naar mijn cijfers keek en vragen stelde over mijn manier van werken, mijn prijszetting, enzovoort. Ze stond mij een krediet toe waarmee ik mijn achterstallige betalingen kon aflossen en kon investeren in de extra sportzaal. Al ging het over niet meer dan 8000 euro, de steun en de begeleiding van microStart gaven mij een duwtje in rug. Die meerwaarde krijg je bij de bank niet.”

Manon Pauwels,
Manon Pauwels,© Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content