Een magische dag

In Wentworth werd een illustere onbekende gekroond.

W hat’s in a name?Scott Drummond is een Schot. Maar hij was vooral de beste in het Volvo PGA Championship. Op overtuigende wijze, want hij speelde het parcours rond in negentien slagen onder par. Dat was twee slagen beter dan de Argentijn Angel Cabrera. De laatste dag sloeg hij een 64, dankzij acht birdies en een foutloos parcours op de andere holes.

Drummond kwalificeerde zich dit jaar voor de grote Tour via de herkansingen in de Challenge Tour 2003. Pas een week voor het begin van het toernooi kreeg hij zekerheid dat hij op het magische terrein van Wentworth zou mogen deelnemen. Op zaterdag vierde hij zijn dertigste verjaardag en vermoedde hij nog niet dat hij een dag later van de 435ste plaats in de wereld naar de 95ste zou klimmen. En dat hij als winnaar van het toernooi een cheque van 625.000 euro zou krijgen. Terwijl de Schot tot dan nog maar 54.147 euro bij elkaar had weten te spelen.

Drummond won al twee keer in de Challenge Tour, maar zijn beste prestatie in de grote Tour was een zestiende plaats in het recente Dunhill Championship. Hij is dus de eerste rookie in de geschiedenis die de Volvo PGA wint. Nu lacht de toekomst hem toe: hij krijgt een vrijstelling voor het circuit die vijf jaar geldt. De voorbije jaren overleefde hij de cut amper drie keer op tien, op Wentworth. Het kan inderdaad verkeren. Zijn vader is hem altijd blijven steunen, sinds de dag dat Scott besliste op profspeler te worden. Toen vader Drummond hem op de green van de achttiende hole kwam omhelzen, fluisterde hij hem toe: ” You’ve made my life“.

Drummond nam op Wentworth de maat van jongens als Ernie Els, Vijay Singh, Nick Faldo, Darren Clarke en Thomas Bjorn. En herinnerde het publiek eraan dat twee ondertussen bekende onbekenden vorig jaar ook de poort van het paradijs openden: de Amerikanen Ben Curtis, die de British Open won, en Shaun Micheel, winnaar van de US PGA.

Op Wentworth begon Nicolas Colsaerts zeer sterk met een 67, waarmee hij in de top van het klassement ging postvatten, maar dan viel hij terug met 72 73 en 78. De laatste dag kreeg hij strafpunten. Uiteindelijk werd de Belg 58ste ex aequo. “Dit was de eerste keer dat ik op Wentworth speelde, en het was fantastisch,” verklaarde Colsaerts. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld door het resultaat. In het begin van het toernooi speelde ik heel goed en ik denk dat ik er de komende weken wel in zal slagen om dit hoge niveau verscheidene dagen op rij aan te houden. Maar hier, vooral met wat me de laatste dag overkwam, verloor ik de concentratie. Toch zal dit altijd een krachtig moment voor me blijven, vooral de zaterdag, toen ik met Nick Faldo speelde en hoorde hoe hij werd toegejuicht telkens als hij een green naderde.”John Baete

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content