‘Een loopbaan is onvoorspelbaar’

Joachim Decock is een ambitieuze dertiger die teams in meer dan twintig landen helpt aan te sturen. Toch kan zijn mentor Rik Duyck hem nog heel wat leren. “Als je een loopbaan opbouwt, moet je bewuste keuzes maken.”

JOACHIM DECOCK (35) – RIK DUYCK (63)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

JOACHIM DECOCK: “Ik ben vicepresident human resources Europa & Asia-Pacific bij De Lage Landen, het leasingbedrijf van Rabobank. Mijn opdracht is de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, onze leiders voort te ontwikkelen en de juiste waarden en cultuur uit te bouwen in onze organisatie. Mijn belangrijkste uitdaging is De Lage Landen klaar te maken voor de toekomst.”

RIK DUYCK: “Tot eind 2013 was ik lid van het directiecomité van Crelan Bank. Bijna heel mijn loopbaan was ik actief in de financiële sector. Ik ben medeoprichter van de Stichting Marketing, was voorzitter van de Vlaamse Management Associatie en bestuurder bij UBA en de Raad van de Reclame. Nu ben ik vooral actief als bestuurder van vennootschappen, onder meer Kom op tegen Kanker en een eigen softwarebedrijf, OMP.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

JOACHIM DECOCK: “Ik sta op een kruispunt, waarbij ik moet kiezen of ik voortga in een functioneel domein of evolueer naar een algemene leidinggevende rol. De uitdagingen die me energie geven, hebben vooral te maken met de business en leiderschap: innovatief zijn in onze dienstverlening , centralisatie, het in- en outsourcen van bedrijfsprocessen, het aansturen van een internationaal team en de uitbouw van een netwerk van stakeholders.”

RIK DUYCK: “Ik vind dit project bijzonder uitdagend. Het dynamisme van die jonge leiders werkt aanstekelijk. De voorbije 25 jaar heb ik doorgebracht in directiecomités. Ik heb heel wat young potentials zien komen en weer verdwijnen. Weinigen hebben voldoende passie en geduld om te slagen. Die ervaring, aangevuld met concrete tips, wilde ik delen met Joachim.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

JOACHIM DECOCK: “Rik Duyck is een verrijkende, breed georiënteerde mentor. Ik heb geleerd dat een loopbaan onvoorspelbaar is. Dat maakte onze uitwisseling heel boeiend. Ik heb vooral geleerd de klant nog meer centraal te plaatsen en bewuster keuzes te maken. Het is ook belangrijk een breed netwerk uit te bouwen. Rik heeft me doen inzien dat leiderschap vooral te maken heeft met je bijdrage aan het bedrijf en aan de klanten.”

RIK DUYCK: “Ik heb geprobeerd Joachim ervan te doordringen dat de klant altijd centraal moet staan. We hebben heel wat gesprekken gehad over zijn ambitie om door te groeien. Bij een bedrijf als de Lage Landen zal hij daar zeker de kans toe krijgen, maar dat zal waarschijnlijk internationaal zijn. Een verhuizing naar het buitenland betekent dat zijn partner mogelijk haar baan moet opzeggen. Geen sinecure.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

JOACHIM DECOCK: Ik maak bewuster keuzes, waarbij ik me telkens afvraag wat een beslissing betekent voor de interne en de externe klant, en waarom ik tijd aan iets spendeer. In mijn huidige rol sta ik directer in contact met het executiveniveau. Ik ben mijn mentor dan ook dankbaar voor onze gesprekken over de omgang met de politieke dimensie van een organisatie.”

RIK DUYCK: “Het was boeiend onze beide werelden samen te brengen. Praten en discussiëren met jonge mensen inspireert me altijd. Het helpt ook om mijn eigen kinderen beter te begrijpen, want die zitten ook in zulke doorgroeimomenten.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content