Een limonadefabriek in je huis

Zelf spuitwater en frisdrank maken is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker. SodaStream krijgt ook in ons land voet aan de grond.

SodaStream is een Nederlands bedrijf dat in 1991 werd opgericht en sinds 2007 op grote schaal actief is in België. Het bedrijf verkoopt toestellen die aan de achterkant uitgerust zijn met een koolzuurgascilinder. Je vult de bijgeleverde fles met kraantjeswater en met een simpele druk op de knop maak je spuitwater. Voeg een van de 24 siropen toe en je krijgt frisdrank. Stroom of batterijen komen er niet aan te pas.

“De eenmalige investering bedraagt tussen de 64,99 en 149,99 euro, afhankelijk van het type toestel”, zegt general manager Dirk Uyttenhove. “Met dat pakket kan je meteen aan de slag. Pas na 60 liter spuitwater of frisdrank heb je een nieuwe koolzuurgascilinder nodig en daarvoor betaal je 10,99 euro. Dat komt dus neer op 0,18 euro voor een liter spuitwater, terwijl de gemiddelde prijs van een A-merk 0,59 euro per liter bedraagt. Uit een studie van het onafhankelijke onderzoeksbureau Nielsen blijkt dan ook dat gezinnen met het SodaStream-concept tot 70 procent kunnen besparen op spuitwater en tot 40 procent op frisdrank.”

Internationaal

Dat besparingen en milieuvriendelijkheid hot zijn, bewijzen ook de groeicijfers van SodaStream. In België steeg de omzet in 2007 met 87 procent, in 2008 met 38 procent en vorig jaar nog met 25 procent. Daardoor staat de teller nu op zo’n 300.000 Belgische families.

Uit zijn internationale ervaring leidt het bedrijf af dat het met een marktpenetratie van 10 procent in ons land nog heel wat groeipotentieel heeft. “In Zweden, waar de inwoners sowieso heel milieubewust leven, halen we een marktpenetratie van 32 procent. Een op de drie Zweden gebruikt dus ons systeem. Maar ook in Israël, Duitsland en Zwitserland behalen we 30, 25 en 20 procent. We zijn actief in 34 landen, maar ook dat is de voorbije jaren explosief gegroeid. In 2006 was dat nog beperkt tot zestien landen…”

Sommige mensen vinden het geen aangename gedachte om leidingwater te drinken, maar dat is nergens voor nodig volgens De Prest. “In een grootschalig onderzoek van Test-Aankoop werden vorig jaar 39 stalen leidingwater onderzocht op hardheid, de aanwezigheid van lood, nitraten/nitrieten, andere metalen, pesticiden, koolwaterstoffen, antibiotica- en oestrogeenresiduen. Alle stalen voldeden aan de wettelijke criteria. Daarnaast organiseerde Marcel Vanthilt in maart van dit jaar een blinde smaakproef in zijn programma Ook getest op mensen. Drie van de vijf watersommeliers vond het leidingwater zelfs lekkerder dan het flessenwater.”

Ook op andere vlakken levert SodaStream inspanningen voor het milieu. “Onze cilinders zijn hervulbaar”, legt Uyttenhove uit. “Je neemt dus je lege cilinder mee naar de winkel en ontvangt een volle tegen betaling van het gas. Vervolgens worden die lege cilinders weer gevuld in onze koolzuurgasvulstations. Voorlopig worden de cilinders die opgehaald zijn in België nog naar het vulstation in Duits Limburg gebracht, maar om de CO2-uitstoot te beperken, openen we wereldwijd lokale vulstations. Vanaf 1 mei is er ook eentje in ons land.

Het einde van de petflessen, bij SodaStream zouden ze het maar al te graag bereiken. Als je de cijfers analyseert, is dat geen wonder. Jaarlijks zijn er 1,5 miljoen vaten olie nodig om de flessen voor frisdrank en spuitwater te produceren. Daarmee kunnen 100.000 wagens een heel jaar voort. De energie om de 311 miljard weggegooide blikjes te vervangen, komt overeen met 97 miljoen vaten olie of genoeg om 8 miljoen auto’s een jaar op de weg te houden. Jaarlijks wordt bovendien 2,7 miljoen ton aan plastic waterflessen weggegooid.

Door Annick claus

Gezinnen kunnen tot 70 procent besparen op spuitwater en tot 40 procent op frisdrank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content