Een likje natuur op je muur

Tintelijn begon in 1989 als een natuurschilder, maar doet nu alle soorten ecologische afwerking. Ondertussen vinden ook doe-het-zelvers een ruim assortiment producten in de bijhorende winkel.

Tintelijn is in meer dan twintig jaar geëvolueerd van een natuurschildersbedrijf naar een bedrijf dat wordt gerund door vijf vennoten met elk hun eigen expertise. Naast het schilderen met natuurverven binnen en buiten kan je er terecht voor de plaatsing van linoleum, pleisterwerken met leem of kalk, kalei, glanspleisters, buitenisolatie en -bepleistering, enzovoort.

“We bieden allerlei soorten ecologische afwerking”, zegt Michael Fockedey, verkozen tot Gentse Ondernemer van het jaar in de categorie detailhandel. “Onder ecologisch verstaan wij producten die niet afkomstig zijn van de petrochemie, maar wel van de natuur. Met een damp-openkarakter en gezond voor mens en milieu.”

“Hier en daar vind je wel natuurverven, maar vaak is de keuze beperkt. Wij bieden een heleboel merken aan. Merken waar we zelf mee werken en een goede ervaring mee hebben. Dat we onze klanten vanuit de praktijk advies kunnen geven, is uiteraard ook belangrijk.”

Gore-tex

Maar waar ligt dan het grote onderscheid tussen natuurverven en synthetische verven? “Technisch maak ik altijd volgende vergelijking: synthetische verven zijn gewone regenjassen, terwijl natuurverven jassen met gore-tex zijn. Met natuurverf kan je huis nog ademen.”

“In synthethische verven zitten veel additieven die het werken wel vergemakkelijken, maar niet altijd zo gezond zijn. Sommige synthetische watergedragen lakverven kunnen bijvoorbeeld niet bevriezen. Om dat te krijgen, is uiteraard antivries toegevoegd. Die additieven vind je niet in natuurverven. Bij natuurverf moet je de ondergrond iets beter voorbereiden, maar je bent dan tenminste gezond en milieuvriendelijk bezig.”

Als schildersbedrijf sluit Tintelijn geen compromissen. “Wij kiezen altijd voor natuurverven, tenzij het echt niet anders kan. Dat is het geval bij gladde kunststoffen of metalen. Maar voor al de rest werken we met natuurverven. Dat maakt ons waarschijnlijk het grootste natuurverfbedrijf in de Benelux. In 2009 bedroeg onze omzet uit aanneming 399.314 euro, die van de winkel 219.568 euro. Dit jaar verwachten we een omzetstijging van 40 procent voor de aanneming en 20 procent voor de winkel.”

Lpg en koolzaadolie

“Wij hebben ook een zuiveringsinstallatie in ons atelier waarmee we meer dan 2000 liter verfafvalwater per jaar zuiveren. Als we op een werf onze borstels uitspoelen, dan brengen we dat vervuild water weer mee. Eerst wordt het afvalwater in een bezinkbak gescheiden van de vaste deeltjes en dan in een tweede toestel overgepompt. Daar wordt wat poederklei aan het vuile water toegevoegd en zo ontstaat er water met vaste vlokken. Dat kunnen we filteren. Het propere afvalwater gaat naar de riolering, de restanten van de verf worden door een gespeciliseerde firma opgehaald en gerecycleerd. Zo zou het eigenlijk bij elk schildersbedrijf moeten zijn.”

Om de milieukosten van het transport zoveel mogelijk te beperken, werkt Tintelijn alleen in de eigen regio. “Bovendien hebben we drie bestelwagens uitgerust met een lpg-tank, omdat dat toch een minder vervuilende brandstof is. Van onze dieselbestelwagen hebben we de motor dan weer omgebouwd zodat die kan rijden op koolzaadolie.”

De vijf vennoten willen hun ecologische ervaring zoveel mogelijk uitwisselen en zelf bijleren. Daarom is Tintelijn lid van het Gents Ecologisch Centrum en lid van Netwerk Vlaanderen en Renoforum. Van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen kreeg het bedrijf een driesterrenlabel. “Concreet betekent dit dat we meer dan 75 procent van onze schilder- en pleisterwerken met natuurlijke producten uitvoeren.”

annick claus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content