EEN LANGE RIJ WACHTENDEN

DE CONCURRENTEN.

Achter de rug van IQ-Sec en Axytrans loeren de concurrenten mee. Grote producenten en kleinere invoerders azen op een deel van de koek. IQ-Sec heeft al een definitieve afnemer: zijn moeder Group 4 Securitas, in haar eentje goed voor tenminste de helft van de markt van de waardetransporten. GMIC Security (2,4 miljard frank totale omzet) voert besprekingen met Axytrans en Transalarm. Ook bij hun concurrenten is de jacht open. Securis (omzet 803 miljoen), Brink’s-Ziegler (406 miljoen) en Baron Security – dat wel al Axytrans-koffers testte – vormen wel het voornaamste doelwit voor de nieuwe spelers in de markt.

Transalarm. Gevestigd in het Britse Cornwall, staat dit bedrijf het sterkst in het Verenigd Koninkrijk, maar het heeft afnemers in 38 landen. Transalarm is de installateur en verkoper van de Britse holding Spinnaker International, die vorig jaar een omzet van 480 miljoen frank haalde en sinds zijn oprichting in 1985 zo’n 20.000 intelligente koffers aan de man bracht bij waardentransporteurs en banken. Tot de holding behoren, behalve Transalarm, ook de Trans Group Manufacturing (TGM) die intelligente koffers produceert en Pyrodex, een overgenomen fabrikant van ontwaardingssystemen. De Zweedse Securitas-groep is een belangrijke afnemer, naast de Britse en Oostenrijkse Post. “In België leverden we al vroegere producten af bij Brink’s-Ziegler,” zegt Transalarm-directeur Tony Westington. GMIC Security voerde al verschillende tests uit met de nieuwe box, die de waardepapieren door middel van rookvlekken onbruikbaar maakt.

Villiger Sicherheitstechnik. Leverde vorig jaar een duizendtal koffers over heel Europa, goed voor een totale omzet van zo’n 65 miljoen. Ze ontwaarden door een combinatie van hitte, rook en inkt. Villiger voert op dit ogenblik de laatste testen uit op een aangepast model, dat normaal de volgende homologatiecommissie moet halen. Als er een doorbraak komt, zullen de Zwitsers hun productiecapaciteit gevoelig moeten opdrijven.

MacTwin en Intracon. Deze twee Nederlandse producenten en invoerders werken nog aan hun toekomst. MacTwin hoopt de plofkoffer te perfectioneren die het voor Brink’s-Nedlloyd in Nederland ontwikkelde. Intracon is sinds 1986 exclusieve Benelux-agent voor de Zwitserse fabrikant Gehrer, goed voor een honderdtal koffers per jaar. Voor het vijfmansbedrijf met een jaaromzet van zo’n 18 miljoen frank stelt Gehrer een nieuwe box op punt die ontwaarding door rook en hitte combineert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content