EEN KEI KAN JE NIET VLOOIEN

FINANCIERING BLIJFT HET PROBLEEM.

Dicht bij het Rode Plein bereidt Besix (omzet : meer dan 20 miljard frank) de bouw van een prestigieuze zetel voor de Sberbank voor. Sberbank is de grootste spaarkas van de Russische Federatie. Een lokale onderaannemer legt momenteel de funderingen ; de echte werken starten in augustus. Kostprijs van het project : 1,1 miljard frank, volledig door de cliënt gefinancierd. Na het Accor-hotel begin jaren ’90 is dit de tweede opdracht van Besix ná de val van het communisme.

Geert De Wulf (32 j.), administratief en financieel directeur van Besix Moskou en voordien actief voor de Belgische ambassade in Moskou, meent dat de huidige verkiezingskoorts weinig invloed heeft op de economische activiteiten. De Wulf : “De Russen maken zich wel steeds meer zorgen over de toekomst. Maar dat levert voor onze werf geen vertraging op.” Een communistische overwinning op 16 juni zal, zo meent De Wulf, het privatiseringsproces afremmen. “Maar willen of niet, ze kunnen de klok niet terugdraaien. Glasnost en perestroika zullen zich voortzetten. Daar zorgt de jeugd voor, die hoopt op een zinvolle toekomst.”

Intussen is de sociale ellende in Rusland, zeker buiten Moskou, zeer groot. De Wulf : “Veel mensen zitten zonder werk of inkomen. Terwijl voor de ‘putsch‘ van Jeltsin lange rijen voor lege winkels stonden, staan er nu lege rijen voor volle winkels. Zo’n 80 % van de bevolking heeft amper het geld om noodzakelijke levensmiddelen ( nvdr die in Moskou duurder zijn dan bij ons) te kopen. Daarom kunnen de communisten de verkiezingen winnen. Zij beloven bijstand voor de sociaal zwakkere gepensioneerden, zieken en werklozen, die nu uit de kapitalistische boot vallen. Gelukkig staan de militairen niet meer achter de communisten én zie ik Jeltsin, die toch via een ‘staatsgreep’ aan de macht kwam, niet zo vlug plaats ruimen.”

Ondanks de groeiende criminaliteit heeft De Wulf geen last van de onveiligheid. Hij ziet geen verschil met andere landen, ook niet op professioneel vlak : “Zolang je alles goed organiseert, krijg je geen problemen.”

Wat de toekomstkansen voor Belgische bedrijven betreft, is hij eerder sceptisch : “Zij zullen zelf het risico moeten nemen. Groot probleem blijft de financiering. Een kei kan je niet vlooien. In Moskou wordt veel gebouwd, vooral door financiële instellingen. Maar Rusland blijft hoe dan ook een regio voor echte pioniers.”

ERP

SOCIALE ELLENDE Vooraleer Jeltsin aan de macht kwam, stonden er lange rijen voor lege winkels. Nu staan er lege rijen voor volle winkels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content