Een jaar op de greens

Als we terugkijken op de golfsport in 2013, valt meteen de frustratie van Tiger Woods op. Hoewel de Amerikaan zijn plaats als eerste speler van de wereld wist te heroveren, slaagde hij er niet in een van de vier Grand Slam-toernooien te winnen. In de toernooien van de PGA Tour was Woods vaak onklopbaar: hij won er vijf, waaronder twee WGC’s en het Player Championship. Maar in de majors kon hij nooit bevestigen dat hij helemaal terug is. Het leek alsof hij zich al te zeer onder druk zette in zijn obsessie om het record van de grote Jack Nicklaus te evenaren. Nicklaus won achttien majors, Tiger Woods heeft er veertien achter zijn naam.

Het voorbije jaar was ook dat van de opkomst van Henrik Stenson. De 37-jarige Zweed won de FedEx Cup en de Race to Dubai. En hij blijft ambitieus. Nu richt hij zijn blik op de toernooien van de Grand Slam, waarvan hij er een wil winnen. Daarna wil hij Europa opnieuw aan de winst helpen in de Ryder Cup. En als het even kan ook de nieuwe nummer één van de wereld worden.

De vier majors werden dit jaar telkens door een andere speler gewonnen. Het onderstreept de nivellering aan de internationale top. De Australiër Adam Scott was de beste in de Masters, de Engelsman Justin Rose won de US Open, de Amerikaanse veteraan Phil Mickelson de British Open en de verrassende Jason Dufner de USPGA. Nivellering is hier geen synoniem van verarming. Het niveau was nooit hoger dan vandaag. Tien jaar geleden kon maar een handvol spelers een major winnen, vandaag komen op toptoernooien wel vijftig kanshebbers aan de afslag. Intussen begint iedereen al aan de Ryder Cup te denken. Het legendarische duel tussen de Verenigde Staten en Europa wordt in september 2014 gespeeld op het Schotse Gleneagles. Met zes vertegenwoordigers in de top tien van de wereld (Woods, Mickelson, Kuchar, Stricker, Zach Johnson en Snedeker) tegenover maar twee Europeanen (Stenson en McIlroy) zijn de Amerikanen op papier de grote favorieten. Maar Europa heeft wel nog negen maanden om zich voor te bereiden. De Ryder Cup wordt in ieder geval de rode draad door het seizoen. Vooral in Europa, waar de plaatsjes zeer duur zullen zijn. Naast de huidige topspelers (Poulter, Garcia, Rose, Donald, Molinari, McDowell) is een nieuwe lichting op komst, met de Fransman Dubuisson, de Welshman Donaldson, de Deen Bjorn, de Spanjaard Fernandez-Castano en de Nederlander Luiten. Onze landgenoot Nicolas Colsaerts is dus een verwittigd man.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content