Een huis vol linnen

Dominique Soenens Freelancejournalist

Linnen zit als decoratiestof opnieuw in de lift. Fabrikant Libeco-Lagae acht daarom de tijd rijp voor een aantal conceptwinkels rond de kreukelstof.

Libeco Home Store, Steenhouwersvest 51, Antwerpen, tel. 03 232 39 09, www.libecohomestores.com

Peignoirs, tafellakens, servetten, beddengoed, homewear… In de LibecoHomeStore in de Antwerpse Steenhouwersvest is linnen in alle kleuren, maten en uitvoeringen te vinden. In de winkel vindt u vast ook inspiratie en ideeën voor de inrichting van uw huis. En, als u even tijd hebt, kunt u zich er ook verdiepen in de vlasgeschiedenis en in het productieproces en de eigenschappen van linnen.

Geen overbodige luxe, want de consument is niet meer echt vertrouwd met linnen. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers: het vlasproduct vertegenwoordigt vandaag nog amper 1 % van de totale textielverkoop. Allesbehalve reden tot euforie, maar volgens RaymondLibeert, gedelegeerd bestuurder van vlasweverij LibecoLagae, is er intussen een kentering merkbaar. “Twintig tot dertig jaar geleden kregen we het, met de introductie van kunstvezels, moeilijk. Maar sinds een tiental jaar herwinnen natuurvezels hun populariteit. We hebben daar ook hard aan gewerkt, door de nadruk te leggen op eigen creaties en op kwaliteit.”

Libeco-Lagae heeft nu een uitgebreid gamma hedendaagse linnenproducten voor het hele huis. In de sector van het huishoudlinnen realiseert het bedrijf groeicijfers van 10 tot 15 %.

“We stellen wel vast dat de traditionele witgoedwinkel verdwijnt,” vervolgt Raymond Libeert. “Terwijl dat altijd een belangrijke klant voor ons is geweest. In de plaats daarvan komen shops die de nadruk leggen op decoratie. Met Libeco Home Store pikken we in op die evolutie. Tegelijk is het moeilijk het volledige ‘vlasverhaal’ uit te leggen aan de consument. Linnen is een stof waar heel wat research in kruipt, waar traditie mee gemoeid is, die natuurvriendelijk is, die bijzondere eigenschappen heeft. Om al die aspecten over te brengen, is de nieuwe winkel een ideaal vehikel.”

Eerst Antwerpen, dan New York

Het is niet de eerste maal dat Libeco-Lagae zich aan retailactiviteiten waagt. In samenwerking met enkele partners waren er al onder de naam The Linnen House winkels in Brugge, Brussel, Knokke en Antwerpen. Die leiden nu een eigen leven, los van Libeco-Lagae. Ze misten volgens Raymond Libeert de coherentie die nu in Libeco Home Store terug te vinden is.

Het is de bedoeling de conceptwinkel naar andere grote steden over te brengen. In eerste instantie wordt daarbij gedacht aan Brussel en New York. De keuze voor Antwerpen als locatie voor de pilootwinkel had te maken met het vrijkomen van een geschikte winkelruimte. “De Steenhouwersvest is (nog) niet de ideale winkelstraat, maar ligt wel in een zeer karaktervolle, creatieve buurt,” zegt Raymond Libeert. “Bovendien is het een zeer mooi pand. Omdat de Verenigde Staten traditioneel een belangrijke markt is voor ons, willen we ook in New York een flagshipstore. We hadden vorig jaar een pand in Soho op het oog, maar we voelden er ons toen nog niet klaar voor. De Libeco Home Store zal daar in elk geval een stuk groter zijn dan in Antwerpen.”

Libeco-Lagae besteedt veel aandacht aan kwaliteit, design en decoratie. Het leidmotief daarbij is eenvoud. Het gamma van Libeco-Lagae sluit dicht aan bij de Scandinavische stijl: niet echt modern, meer traditioneel. Stijlvolle en tijdloze producten. “Het materiaal is voor ons nog altijd de essentie,” beklemtoont Raymond Libeert.

Linnen is, zoals zoveel andere textielproducten, ook onderhevig aan modetrends. Al stelt Raymond Libeert vast dat het minder modegevoelig wordt. “Tien jaar geleden waren we in de verkoop sterk afhankelijk van cycli die twee à drie jaar duurden. Daarna zakte de interesse weer weg. Nu stellen we eerder vast dat linnen een echte klassieker aan het worden is. Linnen kledij is daarbij nog steeds het succesvolst. In het kielzog daarvan doen decoratiestoffen en huishoudlinnen het ook zeer goed.”

Het beste vlas groeit bij ons

Libeert vreest dat in de nabije toekomst de Chinezen goedkope vlasstoffen zullen dumpen op de Europese en Amerikaanse markt. “Voor de consument is dat een goeie zaak, maar voor het linnen niet,” stelt hij. “Daarom willen wij meer dan ooit de nadruk leggen op ons kwaliteitsimago: daar maken wij het verschil. Het beste vlas ter wereld groeit nog steeds op akkers in België, Frankrijk – meer bepaald in Normandië – en Nederland. Dat zal niet zo vlug veranderen, gezien het gematigde klimaat in deze regio’s ideaal is voor de vlasplant. Onze producten dragen niet voor niets het Europese kwaliteitslabel Masters Of Linen.” Volgens Raymond Libeert zijn de klanten van Libeco-Lagae bereid iets meer geld neer te leggen voor een exclusief product dat duurzaam is en een speciale uitstraling heeft.

Samen met de Libeco Home Store ontwikkelde Libeco-Lagae ook een e-commerceplatform. “Als een klant in San Diego tafellinnen zoekt in een kleur die hij daar ter plaatse niet vindt, dan kan dit makkelijk via het net besteld worden. Binnen de 48 tot 72 uur kunnen de producten dan geleverd worden,” stelt Raymond Libeert. Hij wijst erop dat het e-commerceplatform en de Libeco Home Store geen concurrentie zijn voor de eigen klanten van Libeco-Lagae: “Wel integendeel, via deze eigen kanalen willen we linnen als lifestyleproduct promoten. Het moet juist een ondersteuning, een aansporing zijn voor de Libeco-Lagae-klanten om zelf ook te geloven in vlas en het concept mee uit te bouwen in hun eigen zaak.”

Dominique Soenens

“Het beste vlas ter wereld groeit nog steeds op akkers in België, Frankrijk – meer bepaald in Normandië – en Nederland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content