Een Hollandse he-man

Een beursgang. Het woord veroorzaakt tegenwoordig zelfs bij supermacho’s bange stiltes. Niet zo bij Niek Hoek, de topman van de Nederlandse bank- en verzekeringsgroep Delta Lloyd. Daar wordt momenteel een notering op de beurs van Amsterdam voorbereid. “Een beursnotering stelt ons in staat om onze strategie als onafhankelijk bedrijf uit te voeren”, legde Niek Hoek vorige week uit in Het Financieele Dagblad. Bovendien, denkt hij, krijgt Delta Lloyd op die manier een betere uitgangspositie bij de consolidatie van de Nederlandse en Belgische markt. En die zit er volgens Hoek dus aan te komen. Hij wil met andere woorden overnames doen.

En nee, Hoek gaat niet naar de beurs omdat hij geld nodig heeft. Integendeel, de halfjaarresultaten van Delta Lloyd waren meer dan behoorlijk, gezien de omstandigheden. Niek Hoek is simpelweg ambitieus en gaat er prat op dat zijn bedrijf zonder staatssteun de crisis heeft overleefd. Een plaatsje voor Delta Lloyd in de sterindex AEX – de Nederlandse tegenhanger van de Bel20 – ziet hij wel zitten. Zeker nu twee andere financiële reuzen, ABN Amro en Fortis, door de kredietcrisis uit de AEX zijn verdwenen.

Niek Hoek wordt getypeerd als een eigenzinnige man. Zijn passie voor wedstrijdzeilen geeft hem iets van een koppige zeebonk, vinden zijn zakenvrienden. De zeilmicrobe heeft de Delta Lloyd-topman geërfd van zijn vader, die overleed toen Hoek pas 13 was. Zijn moeder kreeg toen willens nillens de touwtjes in handen. De eigen broek ophouden, zelf dingen regelen: Niek Hoek heeft dat naar eigen zeggen van haar afgekeken. Volgens mensen die hem kennen, heeft de topman een hekel aan vage plannen. Hij veegt er de vloer mee aan en wil weten waar hij aan toe is. Mouwvegers en jaknikkers verdraagt Niek Hoek niet in zijn nabijheid. Voor de rest is hij “een prettige man”. Vrij direct misschien – zelfs naar Nederlandse maatstaven – maar wel benaderbaar.

Globetrotter

Niek Hoek studeerde bedrijfseconomie. Na zijn studentenjaren maakte hij een wereldreis. Niet met een zeilboot, want “dat schiet niet op”. Eén jaar zwierf hij rond, door India en Nepal, om uiteindelijk in de VS te belanden. Na dat avontuur begon de topman van Delta Lloyd zijn loopbaan in 1981 bij Shell. In de jaren negentig vervulde hij diverse financiële managementfuncties voor de oliemaatschappij in Londen, Maleisië en Uruguay.

Op die laatste plek mocht Hoek een bosbouwbedrijf uit de grond stampen, met 40.000 hectare aan bomen, want Shell geloofde toen sterk in alternatieve energiebronnen. Ondertussen heeft de oliemaatschappij het project in Uruguay verkocht, maar het draait nog steeds goed. Niek Hoek wordt enthousiast als hij aan die tijd terugdenkt, zo bleek uit een recent interview in het Nederlandse zakenblad FEM. “Mijn baas zat duizenden kilometers van me vandaan. Eén keer per jaar kreeg ik een kerstkaart en één keer per jaar kwam hij langs.”

In 1995 werd Niek Hoek benoemd tot directeur beleggingen bij het Shell Pensioenfonds. In 1997 stapte hij over naar de verzekeringssector en kreeg een plek in de raad van bestuur van Delta Lloyd. In 2001 volgde zijn benoeming tot bestuursvoorzitter. In die positie realiseerde hij onder meer een succesvolle joint venture met ABN Amro voor de distributie van verzekeringen. De samenwerking met ABN Amro bleef bestaan, ondanks de zware perikelen die gepaard gingen met de crisis.

In Nederland is Delta Lloyd de vijfde grootste verzekeraar. In ons land zijn de bankactiviteiten van de groep het bekendst, maar Niek Hoek heeft ook duidelijke ambities met de Belgische verzekeringsactiviteiten. Concreet: in ons land wil hij een van de grote pensioenverzekeraars worden. De groep Delta Lloyd is voor 92 procent in handen van de Britse verzekeringsreus Aviva. Maar omdat Delta Lloyd een structuurvennootschap is, heeft Niek Hoek altijd zelf zijn strategie kunnen uitstippelen. De Nederlandse raad van commissarissen heeft het laatste woord. In 2006 brak een conflict uit tussen Aviva en Delta Lloyd over die governance-structuur. Het meningsverschil werd uitgevochten in de rechtbank, maar vorige week rolde een creatief compromis uit de bus – in de vorm van een beursgang voor Delta Lloyd.

Als alles goed gaat, brengt Aviva een deel van haar aandelenpakket naar de Amsterdamse beurs. Iedereen tevreden: Aviva kan met het geld zijn verzwakte vermogen versterken, terwijl Delta Lloyd zijn onafhankelijkheid definitief bevestigt. Het pleit voor Niek Hoek dat hij die storm ogenschijnlijk zonder kleerscheuren heeft doorstaan. Grootaandeelhouder Aviva staat dan wel niet schaakmat, maar bevindt zich toch op een grotere afstand dan ooit.

Niek Hoek (52)

Topman van de Nederlandse financiële groep Delta Lloyd. Getrouwd, drie kinderen

Verrast vriend en vijand met de geplande beursgang van zijn bedrijf

Celine De Coster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content