EEN HEEL KLEIN BEETJE OORLOG

PETER DE BRABANDER "Mijn privécollectie is van vitaal belang voor mijn bedrijf." © JELLE VERMEERSCH

Quartermaster Inspector, het bedrijf van Peter De Brabander, heeft de grootste stock met militaria uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. De vraag ernaar is groot, van verzamelaars en re-enactors uit binnen- en buitenland, tot Hollywood.

In een loods in het Oost-Vlaamse Wieze ligt genoeg legermateriaal om een klein leger op de been te brengen. Wie die niet weet liggen, zou er zo voorbijlopen, maar voor verzamelaars van militaria en voor re-enactors – geschiedenisafficionado’s die in een historische outfit een periode tot leven willen brengen of veldslagen naspelen – is deze plaats een walhalla. Quartermaster Inspector, het bedrijf van Peter De Brabander (49), speelt in op de vraag naar historische originelen, kopieën van uniformen, onderdelen van legervoertuigen, militaire uitrusting – van drinkbussen tot verbanddoosjes – en zelfs wapens van de Eerste Wereldoorlog tot de oorlog in Vietnam. “De wapens in de aanbieding zijn ofwel gedemilitariseerde originele wapens, ofwel replica’s waarmee je niet kunt schieten”, zegt De Brabander. “Quartermaster Inspector is dus niet bedoeld als een wapenhandel.”

Call of Duty

Klanten bestellen hun stukken via de website of ze komen langs, vaak op afspraak. In het kleine kantoortje van Quartermaster Inspector staat een blonde jonge vrouw een blauw Amerikaans uniform te passen, dat ze het weekend erop zal dragen tijdens Operation Bluecoat, een evenement georganiseerd door de vzw Spearhead, een vereniging van voertuigverzamelaars. “Dit is een reproductie van het uniform van een verpleegster van de Amerikaanse luchtmacht uit de Tweede Wereldoorlog”, zegt De Brabander. “Ik ben de enige in Europa die zoiets aanbiedt.”

Volgens De Brabander is de interesse van het grote publiek voor de Tweede Wereldoorlog de voorbije tien jaar sterk toegenomen. “Je zou denken dat vooral oudere mensen interesse hebben voor de Tweede Wereldoorlog, maar het is echt ongeloofijk hoeveel jongeren met die periode bezig zijn. Ze spelen videogames als Call of Dutyen kennen daarmee elk type wapen en elk type tank. Toen wij jong waren, moesten we boeken kopen om iets te leren over geschiedenis. Nu is op het internet een schat aan informatie beschikbaar.”

Amerikaanse plooistoelen

De Brabander kreeg de geschiedenismicrobe te pakken toen hij als tiener een prent van Artis Historia zag met een Amerikaanse legerjeep uit de Tweede Wereldoorlog erop. Enkele jaren later werd zo’n jeep zijn eerste voertuig. Met de jaren bracht hij een Europese topcollectie van Amerikaans legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar. Hij is vooral trots op zijn collectie authentieke Amerikaanse parachutes. “Ik heb altijd fanatiek geïnvesteerd in mijn verzameling”, zegt hij. “Mijn vrouw was daar niet altijd gelukkig mee. Maar aan de basis van een goede reproductie ligt altijd een origineel, dat ik dan opstuur naar de fabrikant. Daarom is mijn particuliere collectie ook van vitaal belang voor mijn bedrijf.”

Behalve verzamelaars en re-enactors heeft Quartermaster Inspectornog een belangrijke klant: Hollywood. De pistoolriem die Matt Damon en George Clooney rond hun middel droegen in The Monuments Men (2013) zijn geleverd door De Brabander, samen met meer dan duizend Britse en Amerikaanse uniformen en uitrustingsstukken, en zelfs duizend jerrycans. “Met films moet je altijd opletten”, zegt hij. “Ik heb aan het team van The Monuments Men originele Amerikaanse plooistoelen verhuurd – echt unieke items – maar ik heb ze na de productie nooit meer teruggezien. Waarschijnlijk zitten ze nu in de collectie van iemand van het filmteam.”

Behalve aan The Monuments Men, werkte De Brabander mee aan Hart’s War (2002) en Fury (2014). Zijn eerste filmproject was de reeks Band of Brothers (2001). “In 1999 ben ik met mijn zaak van start gegaan. Daarvoor deed ik enkel kleinschalige projecten, zoals het reproduceren van highnecksweaters, een soort Amerikaanse trui. Toen deed ik dat naast mijn baan als service-ingenieur bij Atlas Copco. Sinds 2011 ben ik fulltime bezig met mijn passie. Momenteel heb ik drie mensen in dienst.”

Grootste stock

De inventaris van Quartermaster Inspector is de jongste jaren sterk uitgebreid en overspant nu drie historische periodes: de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam. Voor de Eerste Wereldoorlog richt De Brabander zich vooral op het Belgische leger. Zijn specialiteit zijn Amerikaanse militaria uit de Tweede Wereldoorlog, zegt hij zelf. “Ik bied ook Brits en Duits materiaal uit die tijd aan, maar mijn aanbod daarin is niet zo uitgebreid. Vooral het Duitse is beperkt, daardoor heb ik ook weinig last van neonazi’s. De Vietnamcollectie is er gekomen omdat de vraag naar die spullen de jongste tijd is gestegen. Ik kon via contacten over heel de wereld aan erg degelijke stukken komen. In de toekomst komt er ook materiaal uit de Golfoorlogen bij. Verzamelaars kopen zeldzame authentieke stukken soms ook als belegging.”

Quartermaster Inspectorbeschikt over de grootste stock van gereproduceerde Amerikaanse militaria uit de Tweede Wereldoorlog in heel Europa. “Als je aan een filmproject meewerkt, krijg je soms slechts twee maanden de tijd om het materiaal te verzamelen. Dat is te kort om alles nieuw te laten maken. Daarom is een stock belangrijk. Het grote voordeel in deze branche is dat mijn stock nooit zijn waarde verliest. De vraag naar origineel materiaal blijft toenemen, en dus stijgt ook de prijs. Omdat lonen en grondstoffen almaar duurder worden, kan ik een artikel dat ik vandaag laat namaken over vijf jaar niet goedkoper krijgen.”

In de militariawereld gaat alles via connecties. Niet enkel om originele stukken te vinden – die komen vaak op de markt omdat iemand zijn verzameling stopzet – ook voor de productie van replica’s beschikt De Brabander over een netwerk. Wie zijn fabrikanten zijn, wil hij niet vertellen, maar ze zitten verspreid over de hele wereld. Een fabriek in India heeft via Quartermaster Inspector Belgische paardenharnassen uit de Eerste Wereldoorlog nagemaakt. Ze waren bestemd voor de Traditie Artillerie Vereniging, die nauw samenwerkt met het Koninklijk Legermuseum in Brussel. Zes paarden met zo’n harnas trokken een 75 millimeter-kanon op het nationale defilé van 21 juli.

Vintage kleding

De Brabander wil met zijn kennis van historische militaire kledingstukken een nieuwe markt aanboren, die van de vintage kleding. Uit een van de rekken van zijn magazijn haalt hij een jeansbroek. Niet zomaar een broek, een gereproduceerde vooroorlogse werkbroek van de Amerikaanse landmacht. “Model 1937”, zegt hij erbij.

Zelfs het kleinste detail krijgt bij de reproducties de grootste aandacht. De Brabander wijst naar de naden van de broek. Om die perfect te krijgen heeft hij zich een collectie antieke stikmachines aangeschaft. De vintage kledingstukken worden verspreid via een nieuwe website, al is een groot deel nu al beschikbaar op de website van Quartermaster Inspector. De Brabander gaat er ook retrobeurzen en -winkels mee afschuimen. “Binnenkort kan iedereen dus een historisch correcte jeansbroek dragen.”

YANNICK VERBERCKMOES, FOTOGRAFIE JELLE VERMEERSCH

“Quartermaster Inspector is niet bedoeld als een wapenhandel”

“Het Duitse aanbod is beperkt. Daardoor heb ik ook weinig last van neonazi’s”

“Binnenkort kan iedereen een historisch correcte jeansbroek dragen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content