Een goede actie

De federatie organiseert op 19 april haar Nationale Dag van de Golf: een opendeurdag in bijna alle clubs.

Het aantal leden van de Koninklijke Belgische Golffederatie zit duidelijk in de lift (we naderen de 33.000), maar we hinken nog een eind achterop tegenover Nederland dat 120.000 golfers telt op 15 miljoen inwoners. Golfen is ginds echter 50% goedkoper… Dat heeft voor een stuk te maken met de aanwezigheid van openbare golfcourts. En wat te denken van Zweden met zijn 400.000 spelers op 9 miljoen inwoners? De Belgische federatie, die zich bijzonder strijdlustig toont, heeft meteen een paar richtcijfers…

Vorig jaar lanceerde de federatie de 12-12-12 actie: 12 uur les en 12 maanden golfen voor 12.000 frank (en zelfs 8.000 frank voor de -21). Die actie mag een verdienstelijk succes worden genoemd want na de 3000 telefoontjes die op de federatie binnenliepen, zijn ruim 1000 mensen via de 12-12-12 aan de golfsport begonnen. Anderen hebben dankzij 12-12-12 de stap naar een club gewaagd en hebben zich daar door andere kennismakingsformules laten verleiden.

“Engeland kende het afgelopen jaar een identieke campagne, maar hun resultaten waren minder goed”, vertelt secretaris-generaal Eric Steghers van de federatie. “Op een bevolking van 50 miljoen inwoners werden slechts 8000 oproepen genoteerd. Het is op die basis dat wij besloten hebben om in België een opendeurdag te organiseren: 19 april, van 10 tot 16 uur. Deze manier van aanpakken was belangrijk, want er valt toch wel een psychologische drempel te overwinnen: zomaar binnendringen in de privé-omgeving van een club vraagt heel wat motivatie. In dit geval worden de mensen met open armen verwacht en opgevangen.”

De clubs zijn volledig vrij in hun aanpak van het onthaal van hun potentiële leden. De federatie heeft echter aan mooie aanmoedigingspremies gedacht: Ontdek de golfsport-boeken rond het ludieke Smurfen-thema, een ijzeren “7” voor elke nieuwe inschrijving bij een club binnen de 2 maanden na 19 april, en de mogelijkheid om een golfstage in het buitenland te winnen. “Als het gaat om de inschrijving in een stageformule hebben we de clubs alle vrijheid gelaten om de nog altijd geldende 12-12-12 of hun eigen formule aan te bieden”, aldus Eric Steghers. “Onze doelstelling is duidelijk: wij brengen de mensen naar de clubs, en zij moeten hen zien te winnen met hun formules.”

In totaal nemen 48 clubs op 76 deel aan het project. Vooral de nieuwe clubs tonen zich actief, in tegenstelling tot de traditionele clubs als Waterloo, Ravenstein, Latem, Zoute, Oostende, Limburg, Spa en Antwerp die geen behoefte voelen om hun ledental nog uit te breiden. “Wij respecteren ieders keuze”, stelt Steghers, “maar het is wel zo dat de beide Vlaanderens niet zo best vertegenwoordigd zullen zijn. Dat is echter vooral te wijten aan het beperkte aantal nieuwe projecten, en dát heeft dan weer te maken met de moeilijkheid om bouwvergunningen te krijgen. Maar je kunt het ook anders bekijken: aan de 12-12-12 namen vorig jaar slechts 40 clubs deel, en nu zijn het er al 48!”

Info: in de Clubs of bij de Federatie. Tel: (02) 672.23.89. Fax: (02) 672.08.97

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content