EEN GLAZEN HUIS

Oedenkoven heeft een hele reputatie opgebouwd op het vlak van de verwerking van thermisch hoogresistent glas. Toch blijft het zoeken naar nieuwe markten.

1929 was het geboortejaar van Oedenkoven, het bedrijf dat werd opgericht door een Antwerpenaar, Frédéric Oedenkoven, in Watermaal-Bosvoorde. Aanvankelijk specialiseerde de firma zich in het snijden van glas. Maar in 1958 kwam er een kentering, waarbij niet alleen de naam van het Brusselse bedrijf veranderde in Frédéric Oedenkoven Le Pyrex Industriel, maar ook meer personeel werd aangeworven en een diversificatie van de aangeboden diensten werd ingezet. Nog later, na een verhuis naar Haren, startte het bedrijf in 1970 met de handel in glas. De andere activiteiten, zoals de verwerking van boro-silicaatglas (beter bestand tegen hitte en mechanische schokken) en gekeramiseerd glas (resistenter tegen schokken, hitte en chemische stoffen) bleven behouden.

“Wij fabriceren eigenlijk niets,” preciseert Sylvio Grégoire, bestuurder en raadsman van de directie. “Wij snijden, slijpen en zandstralen het glas dat alles zonder verhitting of we blazen en vormen het bij hoge temperatuur. De afnemers zijn vooral fabrikanten van kookpannen ( Don-Bar, Bodart, Gonnay enzovoort) en luchterfabrieken, maar we produceren en repareren ook materiaal voor universitaire (o.a. ULB en UCL) en private (UCB, Solvay, enz.) onderzoekslaboratoria.”

De laboratoria vormen ook een afzetmarkt voor de producten van de Engelse firma Biby waarvoor Oedenkoven in België de vertegenwoordiging doet : glaswerk en meet- en analyseapparatuur voor laboratoria (kleurmeters, distilleerders, steamcrackers enzovoort).

Oedenkoven kan sinds lange tijd een jaarlijks groeiritme van 10 % noteren, dankzij het concept van totale kwaliteitszorg, stabiliteit van het personeelsbestand en de just-in-time filosofie naar de afnemers toe. De omzet bedroeg 110 miljoen frank in 1996, met 15 personeelsleden. Investeringen in nieuwe machines voor zo’n 15 miljoen frank over de laatste tien jaar (alles uit eigen middelen) vormen eveneens een troef om zich aan de top te handhaven. Toch weet Oedenkoven dat het nog verder moet kijken. Dat dicteren de zware transportkosten die de export beperken en de concurrentie van de compleet afgewerkte producten (vooral de luchters). “Wij trachten nu eerst onze handelsactiviteiten te verhogen en het gamma verwerkingsproducten uit te breiden. Wij verwachten ook veel van de ontwikkeling van de Europese markt om onze producten meer te exporteren,” besluit Sylvio Grégoire.

SYLVIO GREGOIRE (OEDENKOVEN) We verwachten veel van export op de Europese markt, maar transportkosten wegen zwaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content