Dit is pas vreemd voor een kookboek: de auteur beschrijft ook een bezoek aan een kazerne van het beruchte Franse vreemdelingenlegioen in Castelnaudary. In de kantine krijgen de legionairs confit de canard (eendenbouten in ganzen- of eendenvet), een salade en pommes sarlardaises (aardappelen gebakken in ganzen- of eendenvet) geserveerd. Uiteraard worden die gerechten nauwgezet beschreven. Alle ingrediënten en de bereidingsw...

Dit is pas vreemd voor een kookboek: de auteur beschrijft ook een bezoek aan een kazerne van het beruchte Franse vreemdelingenlegioen in Castelnaudary. In de kantine krijgen de legionairs confit de canard (eendenbouten in ganzen- of eendenvet), een salade en pommes sarlardaises (aardappelen gebakken in ganzen- of eendenvet) geserveerd. Uiteraard worden die gerechten nauwgezet beschreven. Alle ingrediënten en de bereidingswijze van deze en talloze andere Zuid-Franse gerechten stofferen het grootste deel van het fraai geïllustreerde kookboek, dat opgehangen is aan een reis door Frankrijk. In Franse Odyssee vaart de Engelse celebritykok Rick Stein van Bordeaux naar de omgeving van Marseille. Via een aaneenrijging van kanalen dwarst hij het warme zuiden van Frankrijk, een tocht van ruim 800 kilometer. In talloze dorpen en steden meert het binnenschip aan en Stein bezoekt er markten, wijnkastelen, bescheiden bistro's en gerenommeerde restaurants. De volkskeuken en de gesofisticeerde bereidingen wisselen elkaar af, al focust Stein vooral op het authentieke, het volkse. We krijgen dus ook het recept van een pissaladière: een uientaart met ansjovis en olijven. Klinkt het concept bekend? Dan hebt u wellicht een televisieserie met Rick Stein gezien op BBC of Vitaya. Meestal wordt hij vergezeld van zijn hond Chalky, een Jack Russell. Met zijn passie voor het authentieke, pure product en het originele, volkse recept vormt Stein een goedmoedig alternatief voor nieuwlichters. Die houding heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn tv-series en boeken vormen de olie op het vuur van zijn bekendheid, maar de vlam zelf werd ontstoken in een eenvoudige bistro in het Engelse Cornwall. Daar streek de licentiaat Engelse taalkunde neer na wat commerciële avonturen in de uitgaanswereld. Onder zijn bezieling groeide The Seafood Restaurant in Padstow uit tot een eethuis, waarvoor nu maandenlang op voorhand geboekt moet worden. Stein beheert er ook een hotel, café, souvenirshop, kunstgalerie en kookschool voor visgerechten, zodat Padstow al wel eens Padstein genoemd wordt. Tussendoor vindt hij de tijd om te gaan koken bij premier Tony Blair, de Queen, president Chirac en andere notoire wereldburgers. Rick Stein, Franse Odyssee - Een gastronomisch reisverhaal. Tirion, 216 blz., 24,95 euro.Luc De Decker