In haar bakermat Zuidwest-Frankrijk heeft malbec nooit veel wijnliefhebbers kunnen verleiden. De druif geeft er donkere, stroeve, stugge wijnen. Maar in Argentinië toont ze zich van haar beste kant. Daar blijkt ze in staat wijnen te leveren die geurig, fruitig, fluwelig en vol in de mond zijn. Wijnen die je snel kunt drinken, maar die ook goed verouderen. Kortom, wijnen die alles hebben om de hedendaagse wijndrinker te bekoren.
...

In haar bakermat Zuidwest-Frankrijk heeft malbec nooit veel wijnliefhebbers kunnen verleiden. De druif geeft er donkere, stroeve, stugge wijnen. Maar in Argentinië toont ze zich van haar beste kant. Daar blijkt ze in staat wijnen te leveren die geurig, fruitig, fluwelig en vol in de mond zijn. Wijnen die je snel kunt drinken, maar die ook goed verouderen. Kortom, wijnen die alles hebben om de hedendaagse wijndrinker te bekoren. Lange tijd maakte malbec deel uit van de beroemde Bordeaux-mélange (naast cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot). Maar het plaatselijke klimaat lag de druif niet. De opbrengst was onregelmatig en de druif bleek gevoelig voor rotting. Geleidelijk aan verdween malbec dan ook uit Bordeaux. In de nabijgelegen appellatie Cahors bleef ze de belangrijkste druif, al sloeg ze ook daar nooit aan bij het wijn minnende publiek. Tot ze in de tweede helft van de negentiende eeuw verhuisde naar Argentinië. Nu is Argentijnse malbec een begrip onder wijnliefhebbers. Hoe komt het dat deze druif zoveel betere resultaten geeft zo ver van haar bakermat? In de eerste plaats ligt dat aan het warmere klimaat. De malbec wordt in Argentinië goed rijp, wat de tannines merkelijk verzacht. Tegelijk zijn er in de hooggelegen wijnstreken grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zodat de rijping geleidelijk verloopt en de frisse zuren niet verloren gaan. Ten slotte is er het droge klimaat, waardoor de malbec zijn grote probleem in Frankrijk, rotting, hier niet kent. Nochtans heeft het lang geduurd eer de wijnwereld deze 'nieuwe' malbec oppikte. Dat komt omdat de Argentijnse wijndomeinen lange tijd al hun wijn konden verkopen op de binnenlandse markt. Maar dat veranderde in 1999, toen er een diepe economische crisis uitbrak. Doordat de binnenlandse vraag instortte, moesten de wijnbedrijven zich op de buitenlandse markt richten. Door de devaluatie van de peso waren hun wijnen bovendien zeer goedkoop, wat de internationale opmars van de Argentijnse malbec heeft versneld. Dat bleef in Frankrijk niet onopgemerkt. De Franse groep Pernod Ricard kocht Etchart, een van de grootste Argentijnse wijnbedrijven. Moët & Chandon richtte er Bodegas Chandon op. En ook de bekende broers Lurton en de oenoloog Michel Rolland uit Bordeaux streken neer in Argentienië. De Fransen doen vaak wat minachtend over wijnen uit de Nieuwe Wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, investeren ze er wel. Goede Argentijnse wijnen van malbec worden ingevoerd door kaapwijn.be, wijnen-dekok.com en adbibendum.be BRUNO VANSPAUWEN