Een Franse baksteen in onze maag

De bouwsector ontsnapt niet aan de globalisering. Tegen de Franse vloedgolf dweilen de Belgen wat ze kunnen.

Wanneer Batibouw loopt, rolt naar goede gewoonte ook de Top Bouw van de persen, een turf van 1500 pagina’s vol met cijfers en een who’s who van de sector. Met een omzet die 2 miljard euro gestegen is, een toegevoegde waarde die er met 6% op vooruitgegaan is en met 7000 nieuwe arbeidsplaatsen heeft de sector duidelijk een bijzonder gunstig jaar achter de rug.

Dit jaar zijn we vooral op zoek gegaan naar de ‘schoonmoeders’: de groepen die achter onze bouwondernemingen schuilgaan (zie tabel: Top-10 van de bouwgroepen). Het Franse imperialisme viert hoogtij. Zelfs de Nederlanders kunnen er niets tegen beginnen, te meer omdat een van hun sterbedrijven, HBG, zelf werd opgeslokt door het Spaanse Grupo Dragados.

Het meest actief in ons land is het Franse Vinci, dat bij ons een omzet van ongeveer 1 miljard euro realiseert en een groot aantal ondernemingen in handen heeft. CFE is daarvan de belangrijkste. De bekendste bedrijven van de groep zijn, behalve CFE zelf, MBG, BPC, Denys en Bageci. CFE heeft bovendien een participatie van 50% in de groep Van Wellen en 47,6% in de groep Deme, met als voornaamste geledingen Dredging International en Baggerwerken Decloedt.

Een tweede grote Fransman is de groep Bouygues, die in ons land aanwezig is via Bouygues Belgium en diens filiaal SCREG, dat in België een twintigtal ondernemingen controleert, waaronder Wegebo, Van Broekhoven’s Algemene Ondernemingen en Joly-Matagne-Vandamme.

En dan is er nog een derde Franse groep, Eiffage, de enige onderneming waarin de werknemers hoofdaandeelhouder zijn. In ons land controleert Eiffage de groep Soficom, met als belangrijkste bedrijven Antwerpse Bouwwerken, Maurice Delens, Louis Duchêne en Van Rymenant.

In de toptien van de bouwbedrijven die bij ons actief zijn, blijven er nog drie Belgische bolwerken overeind: SBB, Jan De Nul en Ackermans & van Haaren. De werkmaatschappij van SBB is Besix, met als belangrijkste filialen Jacques Delens, Vanhout, Wust en Yvan Paque. Jan De Nul is nog steeds een familiebedrijf. Ackermans & van Haaren, dat 48,5% in Deme heeft, is ook voor 100% eigenaar van de groep Van Laere.

T.C. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content