Een extra grote bonus

Een bedrijf dat in een jaar 40 % meer waard wordt, loopt op wolkjes. Beurssucces vergemakkelijkt het leven van de commerciëlen, geeft de klanten vertrouwen en doet het personeel zichzelf zien als een winning team. Alain Sohet kan dan toch tevreden zijn over zijn eerste jaar aan de top van HP Belux.

HP Belux heeft dit jaar een “substantieel grotere” company performance bonus binnengerijfd, verklapt patron Alain Sohet. Een jaar geleden was dat nauwelijks te verwachten. Sohet (46), die zijn hele carrière werkte voor HP, moest de aankondiging van de herstructureringen op 19 juli 2005 uit de krant vernemen. Veertien dagen later kon hij beginnen als managing director van HP Belux en meteen al een beroep doen op de wet-Renault om het ontslag van 140 medewerkers (van de ongeveer 1360) aan te kondigen. Uiteindelijk daalde dat aantal ontslagen tot 60. Overnames zoals Scitex, Peregrine en Mercury hielden het personeelsaantal per saldo stabiel.

De herstructurering was niet louter een kwestie van kosten. Topman Mark Hurd draaide de aanpak van zijn voorgangster Carly Fiorina terug om alle producten door één verkoopsgroep te laten slijten. HP Belux – nu iets meer dan 1 miljard dollar omzet (776 miljoen euro), aldus Sohet – bestaat nog uit drie divisies. Een Technology Solutions Group (TSG) met 44 % van de omzet (maar 80 % van de werknemers) voor servers, opslag, software en diensten aan bedrijven. Een Persoonlijke Systemen Groep, 28 % van de omzet, voor de pc’s, pda’s en werkstations. Imaging & printing, ook 28 % van de omzet, voor de distributie van printers, fotoapparaten en scanners.

De voormalige Customer Solutions Group van 160 mensen, die onder Carly Fiorina de verkoop deed, is opgedoekt en opnieuw over de overige divisies verdeeld. Sohet: “Er is nu meer efficiëntie, meer verantwoordelijkheid in de businessgroepen en meer focus op de klanten.” De voltijdse post van managing director van HP Belux sneuvelde. Alain Sohet is nu voor 80 % van zijn tijd countrymanager van TSG (wat de vader van twee zonen voordien ook al was) en voor 20 % managing director van de Belux. “Ik zal me nooit CEO noemen. Bij HP is alleen Mark Hurd CEO. Maar je hebt hier iemand nodig als vertegenwoordiger van het bedrijf. Natuurlijk steek ik daar méér dan 20 % van mijn tijd in.”

Een van zijn belangrijkste aankondigingen was de verhuizing vanuit Woluwe en Evere, tegen augustus 2007, naar nieuwbouw in Diegem, tegenover Microsoft. Weg uit het belastingonvriendelijke Brussels Gewest. Het datacenter van Woluwe (HP consolideert wereldwijd zo’n 80 datacenters naar zes) verhuist naar Belgacom.

HP Belux is marktleider in zowat al zijn productsegmenten. Dat beperkt het groeipotentieel. De verkoop groeide vorig boekjaar “ongeveer 5 %, met betere marges,” aldus Sohet, een tikje lager dan de 6 % groei van HP wereldwijd en in lijn met de evolutie van de Belgische markt. De topman is vooral in zijn nopjes met de groei van 25 % in opslagsystemen. “Enorm, als je weet dat de eenheidsprijzen dalen,” glundert hij. De dienstenafdeling was vlak, ondanks enige groei in managed services, infrastructuurbeheer. Zelfs voor de marktleider blijft het een spannende business. Vooral als echt belangrijke klanten, zoals Banksys (dat op HP-systemen draait) worden overgenomen door een concurrent, Atos Origin, zoals in juli gebeurde. “Ach, we voelen ons niet bedreigd. Dat is een opportuniteit. Atos kan ons in die branche wereldwijd vertegenwoordigen,” lacht Sohet.

B.L.

ALAIN SOHET (HP BELUX)

IS: managing director van HP Belux.

VRIJE TIJD: Frankrijk, golf.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content