EEN EETPATROON

Sinds hij op 1 januari directeur-generaal werd van de voedingsfederatie Fevia, kan Chris Moris (44 j. en vader van drie dochters) zijn kookkunsten alleen nog in het weekend demonstreren. “Ik eet graag. Samen met mijn vrouw drink ik graag een goede aperitief, om te ontspannen. Of een trappist, maar het merk verklap ik niet,” bewaart hij het delicate evenwicht binnen de subsector van de dranken, één van de 26 afdelingen van Fevia.

Dat Chris Moris vandaag de belangen vertegenwoordigt van een sector die 212 miljard frank toegevoegde waarde genereert, ligt niet echt in het verlengde van zijn carrièrestart. Na studies rechten aan de KU Leuven, met een specialisatie in arbeidsrecht en sociale zekerheid, start Chris Moris in 1978 met zijn burgerdienst. In 1980 begint hij aan zijn eerste baan, bij de persdienst van het kabinet van minister van Sociale Zaken, Alfred Califice. Een ervaring die nauwelijks vier maanden duurt. Volgt een baan in een “nepstatuut” bij het Fonds voor Arbeidsongevallen en een korstondige kennismaking met de RVA. “Ik was er bevoegd voor artikel 160, over de berekeningen van werkloosheidsvergoedingen. Ik zou de specialist zijn geworden in dat artikel 160, maar ik heb een hekel aan specialisten. Ik ben een generalist, met een algemene beleidsvisie.”

Na vier maanden houdt hij het voor gezien bij de RVA en in mei 1981 start Chris Moris een loopbaan in de voedingsindustrie, bij de Confederatie van de Suiker- en Bijproducten. In vijftien jaar gaat het van adviseur voor sociale zaken tot directeur-generaal.

“Ik kreeg bij de Confederatie een mooi horizontaal zicht op de voeding. We hadden slechts vier werknemers, dat moesten dus wel generalisten zijn.”

Door zijn werk bij de Confederatie trekt Moris de aandacht van Paul Verhaeghe, de nu gepensioneerde gedelegeerd bestuurder van Fevia ( zie Trends 13 mei 1999). In september 1996 haalt Verhaeghe Moris binnen als adjunct-directeur-generaal. “Opnieuw een organisatie die generalisten nodig heeft,” onderstreept Chris Moris. “Fevia is de overkoepelende federatie met 26 totaal onafhankelijke subsectoren. Een zeer diverse federatie, van de bakkerij om de hoek tot de procesindustrie voor de productie van citroenzuur.”

Zijn weinige vrije tijd brengt Moris in mei vooral in de tuin door. “Mijn tuin onderhouden, is een van mijn hobby’s. Maar ik lever een verloren strijd tegen het onkruid,” zucht de directeur-generaal van Fevia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content