Een echte internationale personeelsdirecteur

De Belgische jurist Reggy-Charles Degen is personeelsdirecteur op de hoofdzetel van BT. Hij voert er een ‘glokaal’ beleid.

Reggy-Charles Degen heeft een Belgische vader en een Britse moeder, en is getrouwd met een Italiaanse. Geen wonder dat hij een overtuigde globalist is. De huidige personeelsdirecteur op de internationale hoofdzetel van BT is een jurist die zijn carrière begon bij Loeff Claeys Verbeke. Hij leert er de kunst van het onderhandelen aan de zijde van Thierry Claeys, de vader van de gelijknamige formule voor ontslagvergoedingen, en hij ontleedt er herstructureringsplannen. Nadien werkt hij als gedelegeerd advocaat bij Procter & Gamble. Pas bij zijn volgende stek, Xerox, kiest hij voor human resources, al blijft hij er tegelijk juridisch directeur voor België en Luxemburg.

“Een bedrijfsjurist mag nooit neen zeggen, maar altijd ja, en… ,” merkt Degen op. “Hij moet de risico’s inschatten, waarna de baas de knoop doorhakt. Als humanresourcesdirecteur zit je in een vergelijkbare positie.” Bij Xerox krijgt hij de best mogelijke commerciële leerschool. “Naast de re- krutering, opleiding en bezoldiging van verkopers moest ik ook een netwerk van distributeurs opbouwen. Ik ben in elke distributiedochter secretaris-generaal geweest, een uitstekende business- en hr-positie, want zo krijg je een totaalkijk.”

In 1995 stapt hij over naar Mobistar. “Ik begon er op een plastic tafel naast een ingenieur die de installatiehandleiding voor gsm-antennes bestudeerde. Vijf jaar lang namen we elke maand zowat één bus nieuwe werknemers in dienst. Ik heb er een belangrijke les geleerd: humanresourcesmanagement is onmogelijk zonder het stevige engagement van de directie en zonder een directeur-generaal met een sterke visie.”

In 2001 krijgt Reggy-Charles Degen de opdracht om de beste hr-praktijken te verspreiden binnen de groep France Télécom, de moedermaatschappij van Mobistar via Orange. Een missie die hem ervan overtuigt om de grote internationale sprong te wagen naar BT. De belangrijkste hr-uitdaging? “Een geslaagd glokaal beleid voeren: mondiale processen lokaal inplanten, met respect voor de specifieke kenmerken. Daarbij moet je de operationele hr-taken op wereldvlak uitbesteden, om op die manier de interne hr-functie te doen evolueren naar organisatieontwikkeling, talentbeheer en veranderingsbegeleiding.”

IS: vicevoorzitter HR Europe, Middle-East, Africa & Latin America bij BT.

VRIJE TIJD: jazzpiano, tennissen met het gezin.

CLG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content