Een ‘Earthship’ in de tuin

Uw Waalse Earthship, de poging tot bouw van een gerecycleerde woning, landde niet?

JOSEPHINE OVEREEM. “Het begon anders zalig. De verantwoordelijke ambtenaar in Namen bekeek mijn dossier en zei na drie seconden: ” Ici, la fonction dicte la forme“, een heus Bauhaus-beginsel. Fameus, hé. Ik had de buren verwittigd. Een van hen werkte bij de kerncentrale van Tihange en was jaloers omdat hij geen plat dak mocht bouwen. Dus ik mocht evenmin mijn hutten en windmolentje rechttrekken. De lokale politiek was daarenboven ingewikkeld. De toenmalige burgemeester was de dochter van een hoge man bij De Post en die kocht met benoemingen en voordeeltjes de stemmen voor dat vreselijke mens. Ik had een kruidencentrum willen openen, want volgde een herboristenopleiding. Alles was oké, de plannen waren uitgetekend voor vijf hutten. Een Earthship is zelfvoorzienend, een fantastisch project en in Amerika is die beweging zeer populair.

“Het Earthship had in dat Waalse gat een effect à la Redu kunnen opwekken: boeken trokken daar een sloom dorp uit de vergeetput. Wallonië heeft een sterke ecologische beweging, dat zou pakken. Je ziet in mijn tuin een mini-Earthship dat architect Michael Reynolds dan maar tekende aan deze tafel. Ik doe dus ook een aantal dingen buiten het vak.”

Astrologie, u houdt van zijsprongen?

OVEREEM. “Ja, sedert mijn echtscheiding ben ik druk bezig met astrologie, kruiden en alternatieve woonvormen. Ik ben een Tweelingen op de cusp van Stier. Ik wilde graven naar de oorzaken van wat mij overkomen was en volgde opleidingen voor Transactionele Analyse (en pas die dagelijks toe), chakrahealing en bestudeer Rudolf Steiner en Carl Jung. Een dubbelleven is het: aan de ene kant in de uiterst materialistische wereld van de reclame en de marketing, aan de andere kant in het geestelijke, het spirituele.

“Dat laatste is niet zweverig of etherisch. Spiritualiteit is vaak wetenschappelijker dan wat wij zien als wetenschap. Een hele boel van wat wij ‘rationeel’ noemen, is postgerationaliseerde emotie en zie ik in mijn vak en in de bedrijven. Hoe is het mogelijk dat X of Y als ondernemer zo koppig vasthoudt aan zijn ego, ziet hij het niet of wil hij het niet zien dat hij fout is, vraag ik me constant af?”

Rechtse kringen kicken op astrologie.

OVEREEM ( fel). “Hitler heeft alles wat esoterisch is, misbruikt. Hij heeft de swastika, die een heilig Vedisch symbool is, ontheiligd. Hitler recupereerde zowel de Germaanse Edda-cultuur als de Veda-rituelen uit het oude India en heeft die zwart of satanisch gemaakt. Ingewijden zoals de druïden destijds waren mensen die het contact met de geestelijke wereld onderhielden. Je ziet dat nog vaak bij primitieve mensen, die weten ook soms dingen. Ze praten nog met hun engel, om het zo te zeggen. ‘Arbeit macht frei’ kwam van Walther von der Vogelweide, een minnezanger en dichter uit de twaalfde eeuw. Als minnezanger in de Duitse middeleeuwen was hij een ingewijde, zoals de druïden in oude culturen. Hitler heeft dat gedachtegoed boven de poort van Auschwitz gezet. Hij bespotte alles wat heilig was. Ik ga één ding zeggen: de mensen die beweren dat Hitler bezeten was, hebben vermoedelijk gelijk.”

Ook loges hebben hun inwijdingsrituelen.

OVEREEM. “Ja, die weten niet meer waarmee ze bezig zijn. Toen wel, in de middeleeuwen, toen er nog kathedralen met geheime kennis werden gebouwd. Er zijn bepaalde rituelen in de loge die zeer zinnig en betekenisvol zijn, maar de manier waarop ermee wordt omgegaan, is totaal ontheiligd. Het sacrale is eruit weg, het numineuze verdween. Pierre Klees ( nvdr – gewezen voorzitter van Biac en een van de topfiguren binnen de Belgische loge), wat heeft die voor sacrale dimensies? De loge is pure belangenbehartiging geworden. Excuseer, ik heb hem een beetje leren kennen in dit dossier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content