EEN BRUG NAAR DE WERKELIJKHEID

Mensen een industrieel of urbanisatieproject laten ‘beleven’, nog voor het materieel voorhanden is, is kort samengevat de ambitie van “Réalité Virtuelle Appliquée”.

“Wij ontwikkelen informaticamodellen voor simulatie in realtime,” zegt Eric Croisy, algemeen directeur van Realité Virtuelle Appliquée ( RVA), dat nog geen jaar oud is. “De driedimensionale modellen zijn gebaseerd op de meest geavanceerde programma’s voor virtuele realiteit. Maar we gaan nog veel verder dan de klassieke technieken voor numerieke beelden. We voegen er een dimensie aan toe: de interactiviteit. De klant kan zijn realisaties aanraken en manipuleren, lang voor de eerste steen wordt gelegd.”

RVA werd opgericht in november 1997 met de financiële steun van enkele Luikse partners, waaronder de Universiteit van Luik en Prosolvia AB, wereldleider op het vlak van de virtuele realiteit. Het is een multinationale Zweedse onderneming, die 500 medewerkers telt en aanwezig is in alle geïndustrialiseerde landen van het noordelijk halfrond. Ze bestaat tien jaar en realiseerde in 1997 een omzet van 1,8 miljard frank. Terwijl ze in België partners zocht om ook hier en misschien zelfs in Frankrijk haar producten aan de man te brengen, vond de onderneming in Luik blijkbaar een tegenpartij die klaar stond om te investeren in een sector in volle expansie.

“We hebben 75 miljoen frank geïnvesteerd, aangebracht door Prosolvia en de Waalse Regio, om ons te voorzien van een basis aan informaticamateriaal en de bijbehorende gebruikerslicenties.” Vandaag draait RVA al met vijf medewerkers, waaronder twee Zweedse experts. “Als we – zoals onze projecties voorspellen – in het jaar 2000 op kruissnelheid draaien, zullen we met z’n tienen zijn. We mikken dan op een omzet van ongeveer 70 miljoen”, preciseert Eric Croisy, die zijn bedrijfsbagage opdeed in de telecomsector, eerst bij Philips, later bij Belgacom.

Tot de eerste concrete uitingen van de knowhow van RVA behoort de virtuele, interactieve maquette van de nieuwe brug van Val Benoît, die de Maas overbrugt in de “Cité ardente”. Zij maakt deel uit van de grote werken bedoeld om de autoroute des Ardennes te laten aansluiten op de E40. “Dankzij onze technologie kunnen de partners in dit project zich een zeer precies idee vormen van hoe de toekomstige brug er zal uitzien, over haar impact op de omgeving, de wijzigingen die eventueel moeten worden voorzien. Dankzij onze expertise kunnen klanten sneller beslissingen nemen, en kunnen ze besparen op prototypes en vaak dure maquettes,” besluit Eric Croisy.

De toepassingsdomeinen van RVA zijn dezelfde als die van Prosolvia. Dat gaat van de ruimtevaart en de chirurgie, tot en met de automobielconstructie en het industrieel onderhoud. Réalité Virtuelle Appliquée beschikt eveneens over lokalen voor opleiding, demonstraties, studiewerk en de uitwerking van projecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content