EEN BOUWER BIJ TELENET

Drie van zijn kinderen zijn geboren in Londen, het vierde in Japan. Charles “Chuck” Carroll (39), de Amerikaan die vorige maand tot algemeen directeur van Telenet is benoemd, is een bescheiden Bachelor of Science in Electrical Engineering van de Washington State University in Seattle, die zich van de grond af heeft opgewerkt.

Hij begon bij US West Communications (dat toen net als regionale telefoonmaatschappij was afgesplitst van AT&T) in netwerkontwerp en werd na twee jaar de belangrijkste support engineer bij het grootste bedrijf uit de staat – Boeing. In 1989 kreeg hij in Londen zijn eerste aanstelling als expat van US West, dat toen overal in het buitenland participaties begon te nemen in kabelmaatschappijen. Hij kreeg er verantwoordelijkheid over de technische support van alle kabel- en telefonieactiviteiten van US West in Groot-Brittannië. Bij de oprichting van TeleWest Communications – dat van de grond af een kabel- én telefonienetwerk opbouwde – werd hij in 1992 seniorvice-president, verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het netwerk.

Hij heeft het allemaal al eens gezien. “De startup-mentaliteit en -cultuur, de zware nadruk om het netwerk gebouwd te krijgen, de inspanningen om de klanten aangesloten te krijgen, de omschakeling achteraf naar een meer markt- en verkoopgerichte organisatie… het was consistent met wat ik bij Telenet vind,” zegt Chuck Carroll, die de valse slome fysiek heeft van een Jan Ceulemans. “TeleWest is nu een groot going concern met een marktkapitalisatie in de orde van 7-8 miljard dollar. Ik denk dat een firma als Telenet de mogelijkheid heeft om op dezelfde manier te evolueren.”

Tussen zijn posities bij Telewest en Telenet door, werd hij door US West naar het andere einde van de wereld gestuurd om er in Tokio en Sapporo Titus Communications Ltd uit te bouwen, een piepkleine kabel- en telefoonoperator. Chuck Carroll was er chief telecommunications officer – letterlijk het eerste personeelslid van de telefoonafdeling – en moest behalve het netwerkontwerp en business plan ook de strategie voor deinterconnectieonderhandelingen met Nippon Telephone & Telegraph uittekenen en zorgen dat Titus zijn licenties kreeg. “Ik ben een technicus, maar ik heb de voorbije acht jaar veel tijd doorgebracht in raden van bestuur en veel geleerd van de general manager,” zegt hij bescheiden.

Bij Telenet, vanaf september 1998, was hij volgens zijn officiële bio vier maanden interim-manager voor de Internet Business Unit, concentreerde hij zich op de problemen van de kabeloperatoren om de nodige infrastructuur aan Telenet te leveren, nam organisatorische maatregelen die het installatieritme in drie maanden tijd met een factor 2,5 verhoogden en was project manager van het Change Management and Business Transformation project dat Telenet samen met Andersen Consulting opzette. Desondanks kan hij geloofwaardig vertellen dat hij het weekend met zijn (Amerikaanse) vrouw en kinderen – twee meisjes en twee jongens, tussen tien en twee jaar – doorbrengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content