EEN BLIK IN DE GROOTKEUKEN

Van verkoper van afvulmachines tot systeemintegrator. Het Oelegemse Delta speelt handig in op de uitbesteding van de engineeringafdelingen bij de grote voedingsproducenten.

In het atelier van de nv Delta staat een primitief fornuis, met daarop enkele kookpotten. De specialist in automatiseringslijnen voor de voedingsindustrie moet immers maar al te vaak proefdraaien in het eigen atelier. Al gebeurt dat grotendeels bij de klant zelf.

“We bieden in hoofdzaak een totaaloplossing voor het doseren van de diverse voedingsstoffen,” verklaart zaakvoerder François Pont. Delta spitst zich daarbij toe op voeding voor de patisserie, kant-en-klaarmaaltijden, en de vleesverwerkende industrie. De goede spreiding van de ingrediënten, de vulling, mogelijke lekken, het wordt allemaal bestudeerd. Soezen injecteren, pizza’s vullen en lasagne bereiden behoren tot het takenpakket. “Afvul-, sluit-, en inpaktechnieken in de voedingsindustrie zijn zeer delicaat. Microlekken kunnen tot miljoenenverliezen leiden,” weet François Pont. “Onze klanten komen bij ons met een probleem. Wij moeten dat met onze technische knowhow oplossen.” Waarmee Delta perfect inspeelt op de toenemende tendens richting uitbesteding van grote bedrijven, zelfs voor de eigen engineeringactiviteiten. Technische toeleveranciers treden steeds nadrukkelijker op de voorgrond. Delta evolueerde binnen zijn marktsegment van louter verkoper van afvul- en verpakkingsmachines tot systeemintegrator.

Die evolutie uit zich ook in de prijs van een gemiddeld order. Van gemiddeld 1 miljoen frank bij de start in 1993, naar 5 tot 7 miljoen frank vandaag. “En die tendens naar steeds complexere opdrachten zal nog toenemen,” voorspelt mede-zaakvoerder Danny Pont. “Vooral bij de kmo’s is de vraag naar automatisering nog erg groot. Het dalend aantal bakkers zorgt voor een verschuiving van de productie naar de grootbakkerij, en dus een steeds grotere behoefte aan automatische lijnen.”

Danny Pont en zijn twee werknemers realiseerden in 1997 een omzet van 31 miljoen frank. Dit jaar zal die klimmen naar 50 miljoen frank. Tijd dus voor het bedrijf om te verhuizen naar een vier keer grotere bedrijfsruimte in Zandhoven. Dat gebeurt eind september.

Delta groeide uit de nv Seamco, specialist in verpakkingslijnen voor flessen (zie Trends, 15 mei 1997). “Onze activiteiten zijn voor de volle 100% gescheiden. Maar Delta en Seamco liggen vlak bij elkaar. Voor buitenstaanders was dat moeilijk om te begrijpen,” geeft Danny Pont aan als een andere reden voor de verhuis. De zes werknemers van Seamco stevenen in 1998 af op een omzet van 180 miljoen frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content