Een Belg promoot Sri Lanka

De Belgische ereconsul en ondernemer Pierre Pringiers wil zoveel mogelijk Belgische bedrijven naar Sri Lanka lokken. Ondanks de oorlogsdreiging.

Pierre Pringiers maakte van de half warme-half natte Belgische zomer gebruik om een roadshow te organiseren bij Vlaamse bedrijven. Bedoeling: eind oktober zoveel mogelijk ondernemingen naar Sri Lanka lokken voor een Belgian Week.

Pringiers kent als geen ander het groene diamanteiland aan de oostelijke zuidkust van India. In 1984 startte hij er met Sri Lankaanse partners Loadstar, een bandenproducent die intussen 6500 mensen tewerkstelt. Loadstar heeft op Sri Lanka vijf vestigingen en mag zich wereldmarktleider noemen in zijn sector, al blijft Pringiers daar zelf bescheiden bij.

Nu hij zijn pensioenleeftijd ziet naderen, wil Pringiers “iets teruggeven aan de gemeenschap”. Na de tsunami was hij de drijvende kracht achter de bouw van 750 nieuwe huizen, hij zorgde voor de rehabilitatie van vijf grote scholen (samen goed voor een kleine 5000 kinderen), de psychologische begeleiding in kampen voor daklozen, het mee in de markt zetten van 332 nieuwe handelszaken, de herstelling van 315 motoren en 163 vissersboten en scholingscursussen voor honderden Sri Lankanen. Zijn eigen bedrijf gaf het goede voorbeeld door 1 miljoen dollar te storten in een stichting (Solideal Loadstar Rehabilitation Trust). Dankzij donoren in België, Sri Lanka en Frankrijk staat de teller nu op 6 miljoen dollar. Pringiers, die in Colombo Belgisch ereconsul is, zet nu ook zijn schouders onder een Belgische handelsmissie. “Nu het land nog bekomt van de tsunami zijn er zeker nieuwe investeringsmogelijkheden, onder meer in de visserij, de bouw, de logistiek, de voedingssector, maar ook in de toeristische sector,” zegt hij. “Daarbij komt dat Sri Lanka de ideale springplank is naar India, dat met zijn bijna 1 miljard inwoners een onmetelijke markt vormt.”

Over de toenemende oorlogsdreiging van de Tamil Tijgers is Pringiers realistisch: “De oorlog die al sinds 1983 woedt, heeft ons nog geen halve werkdag gekost. Het is een zuiver militair gegeven in het Noord-Oosten van het eiland.” Pringiers hoopt van zijn Belgische week meer te maken dan een klassiek bier en chocolade-verhaal. Zijn demarches van de voorbije weken geven hem goede hoop dat hij slaagt in zijn opzet. Twintig tot dertig bedrijven hebben al interesse getoond.

PIERRE PRINGIERS

Is: ereconsul van België op Sri Lanka, waar hij ook mede-eigenaar is van het bedrijf Loadstar

Vrije tijd: zeilen, duiken

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content