"De vluchteling die stempelt, is een profiteur. En hij die een job heeft, die neemt 'ons' werk af. Dat is helaas de overheersende mentaliteit", zegt Peter De Roo, zaakvoerder van het Kortrijkse Baobab Catering. "De realiteit is nochtans anders: onze medewerkers verwerven een gezinsinkomen en betalen net zoals iedereen inkomstenbelasting."
...

"De vluchteling die stempelt, is een profiteur. En hij die een job heeft, die neemt 'ons' werk af. Dat is helaas de overheersende mentaliteit", zegt Peter De Roo, zaakvoerder van het Kortrijkse Baobab Catering. "De realiteit is nochtans anders: onze medewerkers verwerven een gezinsinkomen en betalen net zoals iedereen inkomstenbelasting." Baobab Catering - Baobab is Afrikaans voor apebroodboom - begon in 1998 met traiteurdiensten: buffetten, walking dinners, huwelijks- en bedrijfsfeesten enzovoort. "We brengen een pallet van Aziatische, Afrikaanse en Oost- en West-Europese gerechten", zegt Peter De Roo. "Authentiek maar toch aangepast aan de westerse eetgewoonten door twee ervaren Vlaamse koks." Voor de rest bestaat de ploeg uit erkende vluchtelingen en asielzoekers: hulpkoks uit India, de Filipijnen, Cambodja, Kongo en Iran. En in erg drukke perioden steken 'freelancers' uit Marokko, Libanon, Rwanda, Burundi, Laos, Senegal en Palestina een handje toe.De Baobab Catering-traiteurploeg stond aanvankelijk achter het fornuis in heel wat parochiezalen en bij particulieren thuis. Maar al gauw verzorgden ze culinaire hoogstandjes in het Egmontpaleis en in het Vlaamse Parlement.Om een wat stabielere basis in te bouwen, stortte Baobab Catering zich halfweg 1998 op de markt van de 'gewone' catering: (westerse) voeding voor scholen, Rode Kruis-opvangcentra, bedrijven en andere grote groepen eters. Exit wereldkeuken? "Catering is een aantrekkelijke markt," verklaart De Roo. "We zijn vooral een bedrijf, niet een groepje vluchtelingen die ook wat kokkerellen." Ook die cateringactiviteit boomt en de Baobab Catering-ploeg stoomt tegenwoordig zo'n 350 warme maaltijden klaar per dag.Zaakvoerder De Roo maakte voor 1998 - jaar 1 - een omzetprovisie van 5,5 miljoen frank, het werd 9,2 miljoen. Voor 1999 legde hij de provisielat aanzienlijk hoger, op 15 miljoen. Weer mis, de omzet bedraagt nu al 19,5 miljoen. Bovendien realiseert Baobab Catering wellicht dit jaar al winst.Zoals het bomen past, wil ook Baobab Catering groeien, inhoudelijk met nieuwe gerechten, en geografisch. Het startkapitaal van 250.000 frank was al eens opgetrokken tot een volstorte 1,5 miljoen. Maar om de sterke groei te financieren, is meer nodig. Helaas groeien er geen centen aan de apebroodboom. Daarom zijn er nu contacten met de pioniers in ethisch bankieren: onder andere met Hefboom en Triodos Bank.