Een anti-ster

Naast Nicolas Colsaerts en Bubba Watson is Victor Dubuisson een van de meest atypische spelers van het golfcircuit. Hij is ook een van de talentrijkste, want hij maakt de jongste maanden grote indruk op vriend en tegenstander. In november vorig jaar won de 23-jarige Fransman de Turkish Airlines Open, waar hij de maat nam van topspelers als Tiger Woods, Justin Rose of Henrik Stenson.

Vorige week schitterde Dubuisson ook in de Accenture Match Play, waar hij achtereenvolgens Peter Hanson, Buba Watson, Graeme McDowell en Ernie Els uitschakelde. Er was een grote Jason Day nodig om de Fransman van winst te houden in het toptoernooi met voor niet minder dan 9 miljoen dollar aan prijzengeld.

In de top van de golfsport, af en toe een kleine jungle, springt Dubuisson steevast uit de band. De Fransman is een anti-ster bij uitstek. Schuchter, introvert en altijd zoekend naar afzondering. In deze tijden van ultracommunicatie vlucht hij voortdurend voor de voetlichten en de pers. Net zoals hij maar zelden antwoordt als iemand hem belt of een sms stuurt. En dat heeft niets te maken met een slechte opvoeding. Dubuisson houdt het gewoon graag rustig. Als hij niet op de golfbaan staat, is hij meestal te vinden langs een rivier of een meer, vislijn in de hand. Ver weg van de dagelijkse gekte.

De man is zoals de speler: moeilijk te peilen. “Veel mensen vellen een oordeel over mij, maar kennen me niet echt. Wie me wel kent, weet dat ik best een sympathieke vent ben.” Dubuisson, op zijn eigen manier altijd heel genereus en menselijk, is een echte artiest. Technisch is hij uitzonderlijk sterk, en op de golfbaan laat hij zich steevast leiden door zijn instinct. Op de practice zul je hem niet snel vinden, want de Fransman brengt liever zijn tijd door op het parcours. Als hij in zijn Cannes gaat trainen, verkiest hij praktijk boven theorie. “Ik probeer één 18-hole per dag af te werken. Dan ga ik weddenschappen aan met de vrienden. Niet zelden daag ik de jonge spelers van de club uit op het compacte 9-hole.”

Victor is een neef van Hervé Dubuisson, een bekende basketter uit de jaren tachtig. Een makkelijk kind was hij niet. Hij haakte al vroeg af op school en stak al zijn tijd in golfen. Op zijn zesde vergezelde hij zijn grootvader al op de golfbaan van Biot en op zijn vijftiende werd hij dankzij een wildcard voor de Franse Open de jongste speler die deelnam aan een toernooi van de European Tour. Vandaag raapt hij de vruchten van die passie.

Dubuisson staat in de top dertig van de wereld en is zeker van zijn plaats in de Amerikaanse PGA Tour. Hij zit ook op koers voor een plaatsje in de Europese ploeg voor de Ryder Cup. “Het voelt alsof ik in een droom leef”, zegt hij over zijn succes. Geruchten willen dat Dubuisson via zijn grootvader Belgische roots heeft, maar voorlopig woont hij officieel in Andorra.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content