Een andere filosofie

In december 1999 verschijnt het eerste nummer van Vector, de opvolger van G-Bulletin van de Generale Bank. Vector wordt het economische magazine van de Fortis Bank, de groep die ontstond uit de dochters Generale Bank, ASLK Bank, VSB en MeesPierson. Koen Moerman (38) neemt de redactionele coördinatie voor zijn rekening. “Een meer dan voltijdse bezigheid,” ondervond de geboren en getogen Gentenaar, afkomstig uit Oostakker. “Voor Gentenaars de enige deelgemeente die met een u begint,” grapt Moerman.

“In overleg met de diverse studiediensten wordt de inhoud besproken. Mijn voornaamste taak is het basismateriaal dat zij aanleveren, te herschrijven en aan te vullen met interviews. G-Bulletin was vrij academisch, Vector moet toegankelijk zijn voor een breder publiek. We willen in de eerste plaats de opinion leaders bereiken, maar ook de klanten van de bank én het brede publiek met een interesse voor economie,” zo bakent Moerman het relatief ruime doelpubliek af. Vector start met een oplage van 10.000 exemplaren en zal ook gratis verspreid worden via internet.

Koen Moerman is geen econoom. “Maar ik ben voldoende vertrouwd met de materie om teksten te herschrijven.” Na zijn studies Latijn-Wetenschappen aan het Gentse Sint-Barbaracollege, koos Moerman voor filosofie aan de Universiteit Gent. “Omdat het één van de meest overkoepelende studierichtingen is. Je komt er, bijvoorbeeld, ook in aanraking met psychologie, biologie en wiskunde.” Maar bedrijven zitten niet meteen te springen om een filosoof aan te werven. “Daarom deed ik er nog een aanvullende licentie pers- en communicatiewetenschappen bij. Bovendien sprak de journalistiek me wel aan.”

Dat had Koen Moerman al in de verf gezet als hoofdredacteur van Omweg, het tijdschrijft voor wijsbegeerte en ethiek van de universiteit, van 1985 tot 1987. De Generale Bank plukte Moerman in 1987 weg van de campus. Hij draaide bij de bank warm als secretaris op de audiovisuele afdeling en vanaf 1988 als documentalist. Met een opleiding Bankieren, georganiseerd door de Belgische Vereniging van Banken, schaafde Moerman tussendoor zijn kennis over de bankiersstiel bij. In 1990 schoof hij door naar het communicatiedepartement op het Brusselse hoofdkwartier van de Generale Bank. Hij werd er bedrijfsjournalist en verantwoordelijk voor Informatie G, de bedrijfskrant. Tot hij het fonkelnieuwe Vector onder zijn hoede kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content