EEN ANDER IMAGO

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Bredene raakt stilaan zijn imago als campinggemeente kwijt. Het strand zonder zicht op appartementsblokken vormt een extra attractie.

In het dijkloze Bredene was de mediaanprijs voor een appartement vorig jaar 196.630 euro, toont de Notarisbarometer. Dat is een stijging met 6,3 procent. Voor een woning is de mediaan in Bredene 223.250 euro (+3,8%). Over vijf jaar steeg de prijs met 24 procent. In 2015 waren er 5 procent meer transacties dan in het bijzonder zwakke jaar ervoor.

“Er is een groot verschil tussen de residentiële markt en de tweede verblijven”, zegt Matthias Maelfeyt, vastgoedmakelaar bij Astrid Immobilia. “De kopers van vakantiewoningen nemen een afwachtende houding aan. Er is de voorbije jaren ook een groot aanbod, zeker van appartementen. De woningen voor hoofdverblijven evolueren stabieler. Dat uit zich vooral in Bredene Dorp. Bredene Bad is een volatielere markt.”

Woningen waren vroeger vrij goedkoop in Bredene, maar nu zit de gemeente in de middenmoot. “Bredene kent een mooie prijsontwikkeling”, bevestigt notaris Bart van Opstal. “Dat hangt samen met een verschuiving van het soort toerisme. Mensen die ooit in hun stacaravan of vakantiehuisje op de camping in Bredene verbleven, doen makkelijker de stap naar vastgoed.”

“Bredene stond vooral bekend als campinggemeente, maar de jongste jaren is dat imago veranderd”, merkt ook Maelfeyt. “We hebben een prachtig strand, zonder zicht op lelijke appartementsblokken. Een modaal gezin kan hier een appartement dicht bij het strand kopen voor 2000 tot 3000 euro per vierkante meter. Bovendien heb je op een kleine kilometer achter het dorp uitgestrekte polders, waar fietsers en wandelaars zich kunnen uitleven. Oost-ende is bovendien vlakbij. Daardoor vinden jonge gezinnen hun weg naar Bredene. En dat vertaalt zich stilaan in de prijzen.”

“Die beweging naar meer kwaliteit wordt almaar duidelijker”, weet ook Van Opstal. “Het toerisme in Bredene staat een trapje hoger op de kwaliteitsladder.” Bredene is met zijn naaktstrand ook een geliefde stek voor naturisten.

Goedkope nieuwbouw

In de prijzen van nieuwbouw bengelt Bredene achteraan, blijkt uit de cijfers van de Crombrugghe & Partners. De prijs van nieuwbouw bleef in Bredene stabiel op 2375 euro per vierkante meter. Het is daarmee een vijfde goedkoper dan de andere prijsbreker, Oostende. Er worden in Bredene al appartementen aangeboden tegen 2050 euro per vierkante meter. Met een gemiddelde oppervlakte van 100 vierkante meter zijn de nieuwbouwappartementen na Knokke het grootst aan de kust (even groot als in Nieuwpoort). “Onze A-locatie, de Driftweg, kende het voorbije decennium een explosie aan nieuwe projecten”, aldus Maelfeyt. “Maar die beweging lijkt voorbij. Wel wordt er nog een en ander verkaveld in Bredene Dorp en aan Bredene Sas. Daar toont ook de plaatselijke bevolking interesse, wat zich uit in een gezonde mix.”

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content