E&Y IN DE POLDERS

Door de fusie met het accountantskantoor De Kerf verankert auditgroep Ernst & Young zich in de Wase polders.

Na de recente fusiegolf in de auditsector ontdekken de zogenaamde Big FivePricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte Touche Tomatsu, KPMG en Arthur Andersen – een nieuwe markt om hun marktaandeel te vergroten: de KMO’s. In oktober 1998 brak BDO België het ijs door samen te smelten met Fiduciaire Van Breda & Co. En eind vorig jaar sloot Ernst & Young Accountants een fusieovereenkomst met het accountantskantoor De Kerf uit Melsele.

Voortaan beschikt de internationale groep in zakelijke dienstverlening (bedrijfsrevisoraat, accountancy, fiscaal en juridisch advies) over een uitvalsbasis in het Waasland. De andere, regionale centra van Ernst & Young zijn gevestigd in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk. De Belgische poot van de auditfirma telt 680 medewerkers en realiseert een geconsolideerde omzet van 2,2 miljard frank.

Na tien jaar activiteit in bijberoep startte Jef De Kerf, toentertijd hoofdboekhouder bij de Antwerpse drukkerij Albe, begin jaren tachtig zijn eigen accountantskantoor in Melsele, een deelgemeente van Beveren (Oost-Vlaanderen). Geleidelijk groeide de vennootschap uit tot één van de grootste accountantskantoren van het Waasland. Vandaag stelt De Kerf veertien personeelsleden tewerk. De jaaromzet bedraagt 48,5 miljoen frank.

Jef De Kerf: “De persoonlijke opvolging van dossiers heeft flink bijgedragen tot onze groei. Maar daarnaast hebben we ook veel te danken aan de goede samenwerking met het sociaal secretariaat Sofibo(Kamer van het Bouwbedrijf in het Waasland ( KBW) en met bedrijfsrevisor Gislenus Bats ( nvdr – die ook raadslid is bij het Instituut der Bedrijfsrevisoren). Wij verwezen elkaar geregeld cliënten door als die een gespecialiseerde dienstverlening wensten.”

Toen Jef De Kerf op zijn vijftigste verjaardag – in 1995 – merkte dat geen van zijn kinderen belangstelling toonde om het bedrijf over te nemen, ging hij op zoek naar een onderneming die de continuïteit van het bedrijf op lange termijn kon waarborgen. “Uiteindelijk kwam ik bij Ernst & Young terecht. Deze fusie stelt ons in staat verder te blijven groeien. Bovendien zijn we dankzij het internationale netwerk van de auditgroep nu beter in staat om onze cliënteel te begeleiden tijdens hun buitenlandse expansie.”

Jef De Kerf zal ook in de toekomst de algemene leiding van het kantoor – dat zijn naam behoudt – waarnemen. Hij leidt intussen wel zijn opvolger op: Yvan De Bock. Bedoeling is dat De Bock over enkele jaren de plaats inneemt van De Kerf. Die laatste verwacht dat het kantoor blijft groeien. Positief nieuws dat één schaduwzijde heeft: door plaatsgebrek moet het kantoor noodgedwongen verhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content