Duvel op een matje

Toogmatjes maken deel uit van de couleur locale van een café. Toch klagen drankproducenten over de beperkte promotiemogelijkheden van de katoenen matjes. Daarom introduceert Special Things vilten exemplaren.

Vilten toogmatjes kunnen beter bedrukt worden dan de klassieke katoenen exemplaren. “Je kunt er logo’s met fotokwaliteit op printen,” legt Jacques Debruyne uit. De zaakvoerder van Special Things, een familiebedrijf gespecialiseerd in promotieartikelen, stipt aan dat het product al een tijdje populair is in Australië. Vult zoon Axel aan: “Toen we de vilten matjes leerden kennen op een beurs in de Verenigde Staten, waren we meteen overtuigd van de mogelijkheden. Daarom hebben we na de eerste bestelling van Duvel onmiddellijk een exclusiviteitscontract voor Europa afgesloten met de Chinese producent.”

De vele positieve reacties stimuleerden Special Things om zelf met de bedrukte matjes op beurzen te gaan staan. Op de Brau Beviale 2003 in het Duitse Neurenberg legden vader en zoon Debruyne contacten met Scandinavische vertegenwoordigers. Enkele maanden later sloten ze een contract met een verkoper, die zich vooral richt op vodka en Scandinavische bieren. “Vorig jaar hebben we ook aanvragen gekregen van kleine Duitse brouwerijen,” vertelt Jacques Debruyne. “Omdat het meestal om beperkte bestellingen ging, viel dat nogal duur uit. We konden er niet op ingaan.”

Ondertussen heeft Special Things beslist om kleine bestellingen zelf te drukken in België. Het familiebedrijf wil zijn flexibiliteit als troef uitspelen. Special Things gaat de bedrukte barmatjes actief promoten op de Duitse markt en bij kleine Belgische brouwerijen. Zegt Axel Debruyne: “Drankproducenten zien de bedrukte matjes in cafés en willen die dan ook hebben. Maar ook cafébazen bellen ons op. Voor hen zijn de vilten matjes handig, omdat ze beter vocht absorberen en omdat ze onderaan een antisliplaag hebben.”

Om de markt te verruimen, test Special Things nieuwe varianten van de barrunners. Het bedrijf experimenteert met fluodruk voor discotheken en wil matjes maken met gekleurde boorden. Maar klanten kunnen ook met een eigen voorstel komen.

Maarten Van Craen

Vilten toogmatjes kunnen beter bedrukt worden dan de klassieke katoenen exemplaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content