Duurzame sportkledij

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

Almaar meer kledingmerken trekken de kaart van duurzaamheid. De Antwerpse start-up Pure by Luce wil nog een stap verder gaan, en streeft naar honderd procent transparantie op het gebied van materialen, leveranciers en prijzen.

” Dat is vrij uniek in de mode-industrie”, zegt de 24-jarige oprichtster Loes Vandekerckhove. Zij ontwikkelde een sportkledijlijn die gebaseerd is op Econyl, een ecologische vezel die gewonnen wordt uit snij-overschotten van modeateliers en oude visnetten.

Na haar studies economie volgde de West-Vlaamse een zomeropleiding Fashion Marketing in Londen. Ze behaalde ook een MBA International Business Management en studeerde een half jaar aan de Tecnológico de Monterrey in Mexico. De exotische prints van haar eerste collectie zijn een knipoog naar dat land. “In mijn laatste studiejaar heb ik me verdiept in duurzame mode”, zegt ze. “Na een lange zoektocht kwam ik uit bij Econyl. Kledij gemaakt uit dat garen is zacht, ademt goed, stretcht voldoende én is ondoorzichtig.” De mode-industrie is na de oliesector de meest vervuilende sector ter wereld.

Voor heel wat starters blijft de modesector onbereikbaar door de hoge kosten. “Collecties moeten steeds voorgefinancierd worden”, zegt Vandekerckhove. “Bovendien zijn de minima bij confectiebedrijven heel hoog. Je moet minstens 200 stuks afnemen, per model en per kleur.” Ze startte daarom een crowdfundingcampagne via het Europese platform Ulule. Niet alleen om geld in te zamelen, maar ook om de markt af te tasten en een gemeenschap op te bouwen.

De jonge ondernemer haalde een startkapitaal van bijna 22.000 euro op, 46 procent meer dan voorzien. Ze ging meteen aan de slag met het Antwerpse textielontwerpersduo Jeu de Fil, en kreeg steun van het acceleratorprogramma start it@kbc. Haar collectie bestaat uit enkele leggings, sportbeha’s en een topje. Voor de productie wordt samengewerkt met een duurzaam atelier in Portugal. Ook de verpakking en de labels worden gemaakt van gerecycleerde materialen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content