Duurzaamheid telt te weinig mee in verloning

73 procent van de Belgische organisaties besteedt aandacht aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s), die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. In 2020 was dat 58 procent. De cijfers komen uit de derde SDG Barometer, waarmee Universiteit Antwerpen, Antwerp Management School en UCLouvain, met de steun van het Federaal Instituut voor de Duurzame Ontwikkeling (FIDO), de vooruitgang van die duurzaamheidsagenda meten.

Een punt van kritiek is dat blijkt dat de meeste Belgische organisaties de SDG’s niet heel diep in de organisatie hebben verankerd. Slechts een kwart heeft ze geïntegreerd in de opleidingen en de trainingen van leidinggevenden. Nauwelijks 8 procent koppelt ze aan het verloningspakket van managers.

Ter vergelijking: ruim de helft van de bedrijven in de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 neemt naast financiële prestaties ook de ESG-doelen (milieu, sociaal en deugdelijk bestuur) mee in de berekening van bonussen voor bestuurders, meldde de Amerikaanse vermogensbeheerder Columbia Threadneedle ook deze maand. De aandeelhouders vragen almaar stelliger dat bedrijven die ESG-doelen koppelen aan de beloning van bestuurders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content