Duur gadget waakt over uw stroomverbruik

Beestig leuke campagne

BENOÎT MATHIEU

Met de lancering van zijn ‘smart energy box’ zette Electrabel begin maart in de eerste plaats een uitgebreide marketingcampagne neer. Op televisie, in de bioscoop, als inleiding op YouTube-filmpjes of op reusachtige affiches in het straatbeeld: iedereen zag wel ergens de grappige hond die een kippetje in de oven braadt, lekker onder de zonnebank ligt, zich amuseert met de spelconsole. De campagne ‘Weet u waar al uw energie naartoe gaat?’ komt van reclamebureau Famous.

Een doosje en vier slimme stopcontacten

De smart energy box is het resultaat van een samenwerking tussen Electrabel en Niko-dochter Fifthplay. Het systeem bestaat uit een interface ( gateway) die via uw modem instaat voor de communicatie tussen de website (of applicatie) en vier meegeleverde ‘slimme’ stopcontacten ( plug). U hoeft geen klant te zijn bij Electrabel om het systeem te kunnen gebruiken.

Meten, controleren, waarschuwen

Dankzij deze installatie kunt u op elk moment online het verbruik meten van de elektrische toestellen die u op een plug hebt aangesloten. U bent halsoverkop thuis vertrokken en vergeten om het koffiezetapparaat uit te zetten? Geen probleem, via het internet of uw smartphone kunt u de plug deactiveren. Beter nog: u kunt de plugs zo programmeren dat ze uw toestellen aan- of uitzetten op het door u gewenste uur. En u wordt gewaarschuwd wanneer er iets ongewoons gebeurt.

Als zoete broodjes

U wilt zo’n smart energy box kopen? Op de website van Electrabel wacht u een ontgoocheling, want pas in juni zijn ze weer beschikbaar. Dat komt door “het ongelooflijke succes” van het product. De eerste voorraad (meer dan 500 stuks) ging als zoete broodjes de deur uit, vooral via internet en op Batibouw. Tegen juni komt er een tweede lading van 1500 boxen binnen. Vierhonderd gebruikers van het eerste uur kregen van Electrabel het verzoek om toe te treden tot een cocreatieplatform. Hun ervaringen worden gebruikt om het product te verbeteren.

Gadget of onmisbaar?

Dat u nu uw wasmachine op een bepaald uur kunt laten starten, zal zeer zinvol zijn wanneer de tarieven overdag wijzigen volgens vraag en aanbod, maar zover zijn we nog niet. Als u niet over een tweevoudig uurtarief beschikt, kunt u er voorlopig niets mee doen. De smart energy box is ongetwijfeld een kostbare bondgenoot voor al wie zelf stroom opwekt of een ingewikkelde installatie heeft. Maar voor de gewone mens is het hooguit een sympathiek gadget.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content