Duitsers nog niet uitgekeken op Brussel

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

IVG Immobilien gaf midden mei het startsein voor de commercialisering van de gerenoveerde kantoortoren Madou Plaza. Voor het topmanagement van de Duitse investeerder was het een gelegenheid om het geloof in Brussel-kantoorstad te bevestigen.

I VGImmobilien is een echte pan-Europese vastgoedinvesteerder. En Brussel, de hoofdstad van dat Europa, is dan beslist een cruciale markt. Ter gelegenheid van de marktlancering van de (bijna) gerenoveerde Brusselse kantoortoren Madou Plaza had de top van de Duitse vastgoedinvesteerder zelfs voormalig Duits minister van Financiën TheoWaigel opgetrommeld. Om maar te zeggen dat de Duitsers hun Brusselse activiteiten niet als een futiliteit beschouwen. COO BerndKottmann probeert ons te overtuigen: “Bijna een kwart van onze huurinkomsten genereren we in Brussel. Dat betekent dat België, na onze thuismarkt Duitsland, ons belangrijkste actieterrein is.” De Belgische RegiederGebouwen blijkt zelfs de belangrijkste huurder van de Duitsers.

Aandeelhouder uit Keulen

IVG Immobilien bezit kantoorvastgoed in onder meer Berlijn, Boedapest, Helsinki, Londen, München, Milaan en Stockholm. De eigen vastgoedportefeuille heeft een waarde van 3,3 miljard euro. Daarnaast beheert het bedrijf vastgoed voor derden (3 miljard euro) en heeft het een ontwikkelingsportefeuille ter waarde van 1,1 miljard euro.

Begin 2004 onderging de groep een belangrijke aandeelhouderswissel: het in moeilijkheden verkerende WCM trok zich terug en de Keulse bank Sal. Oppenheim werd met 25,1 % de belangrijkste aandeelhouder. Aansluitend verwierf IVG Immobilien de meerderheid in Oppenheim Immobilien-Kapitalanlagegeselschaft ( OIK), met een portefeuille van 8,3 miljard euro de Duitse marktleider in gespecialiseerde vastgoedfondsen.

IVG Real Estate Belgium, de Brusselse afdeling van IVG Immobilien, beheert een vastgoedportefeuille van zowat 835 miljoen euro. De bekendste eigendommen in ons land zijn NorthGate en LeCroissant, maar kroonjuweel is de gerenoveerde Madou Plaza.

Brussel zonder business?

Bernd Kottmann is optimistisch over Brussel-kantoorstad: “De instroom van Duitse investeerders kan je deels verklaren als een anticipatie op de Europese uitbreiding. Maar dit effect is nog lang niet uitgespeeld. Vergeet ook niet dat Brussel naar Europese normen nog altijd zeer goedkoop is. Er is nog een ruime marge voor prijsstijging. De enige belangrijke handicap is de hoge transactiekostprijs. Omdat we vooral vastgoedportefeuilles overnemen en dus geen individuele gebouwen, hindert dat ons niet echt.”

Kottmann wijst ook op de sterke prestatie van de Brusselse kantoormarkt in 2003, een jaar van kommer en kwel voor de meeste andere Europese kantoorsteden. “Dankzij de aanwezigheid van de Europese instellingen is Brussel beter gewapend tegen een zwakke economische conjunctuur,’ weet hij. Maar wordt Brussel stilaan niet te eenzijdig een administratief centrum? Verwaarloost de stad niet zijn potentieel als business center? “We bekijken dat met onze bril van investeerder,” antwoordt Kottmann. “Vanuit die optiek kunnen we de grote aanwezigheid van de publieke sector alleen maar appreciëren. Want het is die belangrijke overheidssector die van Brussel zo’n stabiele markt maakt. Al zou het uiteraard geen kwaad kunnen voor als er wat meer bedrijven hun Europees hoofdkwartier in Brussel zouden vestigen.”

In andere Belgische steden is IVG niet geïnteresseerd. Kottmann: “We concentreren ons op de Europese hoofdsteden en belangrijke kantoorsteden. Andere Belgische steden passen niet in dat plaatje.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content