Duimen voor Kroes

EU-commissaris Neelie Kroes verscheen donderdag in een rood mantelpakje op de cocktail van de organisatie van Europese internetserviceproviders, EuroISPA. Ze droeg oorbellen met gouden hartjes en noemde de internetleveranciers “mijn buddy’s”.

Het was de eerste keer dat ze internetproviders toesprak sinds de publicatie van haar Digitale Agenda op 19 mei. Dat grootscheepse actieplan hoopt op een economische relance door een digitale eenheidsmarkt op basis van supersnel internet en interoperabele toepassingen.

Het scenario is eenvoudig: aantrekkelijke content en toepassingen floreren in een grenzenloze en interoperabele omgeving. Dat schept vraag naar snelle netwerken. Daarin kan dan worden geïnvesteerd. Snellere netwerken maken op hun beurt nieuwe toepassingen mogelijk. Enzovoort.

Europa hinkt achter op het koppeloton in die beweging: de VS hebben vier keer meer legale downloads dan wij en investeren 2,5 keer meer in ICT. Twaalf procent van de Japanse internetaansluitingen zijn glasvezel, in Europa is dat 1 procent.

De Digitale Agenda wil zeven Europese tekorten aanpakken: netwerkcapaciteit, interoperabiliteit, onderzoek & ontwikkeling, ICT-talent, beveiliging, openheid van de digitale markt en gecoördineerde actie tegenover maatschappelijke uitdagingen. Een gigantisch programma.

‘Steelie Neelie’, die in haar job als EU-commissaris voor Concurrentie Microsoft deed bloeden, heeft meteen haar visitekaartje afgegeven. Tegen 2015 mag er bijna geen verschil meer zijn tussen de tarieven voor binnenlands mobiel bellen en de tarieven binnen de EU. Het verschil vandaag is meer dan 200 procent, voor surfen nog veel meer. De gsm-operatoren zijn furieus.

Ook de nationale auteursrechtenorganisaties kregen een veeg uit de pan. “Het is belachelijk dat je 27 keer moet onderhandelen om in Europa een on-linemuziekwinkel op te zetten.” Nog dit jaar wil ze een kaderrichtlijn voorstellen voor een pan-Europees beheerssysteem voor collectieve auteursrechten. Tegen 2012 wil ze een goed werkende markt.

Voor een ander beslissend element van haar economisch vliegwiel – snelle netwerken – wil Kroes een consistent spectrumbeheer, zodat diensten en toestellen voor snel mobiel internet in heel Europa werken. Nationale belangen staan daar in de weg. Voorts wil ze massale investeringen in glasvezel. “Ultrasnelle netwerken zijn het slimme antwoord”, vindt Kroes. Discussies over verzadiging, en of Google moet meebetalen voor de trafiek van zijn klanten, zijn achterhoedegevechten, vindt Kroes. Ze belooft stimuli voor investeerders.

De Digitale Agenda, hoewel soms vaag, stelt de juiste maatregelen voor. “De echte uitdaging is om ze snel te nemen en in te voeren”, erkent de Commissie. Kroes weet dat ze daarvoor alle buddy’s nodig heeft die ze kan vinden, maar zal niet plat op de buik gaan om hen te overtuigen. Na haar toespraak wurmde ze zich vriendelijk langs consultants en lobbyisten. De kwast aan haar donkerblauwe handtas dartelde als de flosj op de kermismolen voor hun neuzen. Voor de zaal het besefte, was ze vertrokken.

Door Bruno Leijnse

De Digitale Agenda van de Europese Commissie, hoewel soms vaag, stelt de juiste maatregelen voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content